Τσίπρας: «H χώρα, μετά 6 έτη, εισέρχεται σε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον»

Τσίπρας: «H χώρα, μετά 6 έτη, εισέρχεται σε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατηγική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει –κατ’ επιλογήν εμπροσθοβαρώς– το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που αφήνει χώρο για την αλλαγή σελίδας προς πολιτικές ανάπτυξης, προχώρησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης. Στη χθεσινή κυβερνητική εκδήλωση, ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στη μέχρι σήμερα πορεία και περιέγραψε τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησής του, από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων έως την ανάγκη να αποδοθεί βαρύτητα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι αναπτυξιακό ρόλο ο κ. Τσίπρας διαφυλάσσει και για το κράτος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτές τις ημέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα», αναφερόμενος στην κατάληξη της συμφωνίας που είχε ως στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και, όπως υπογράμμισε, την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την προστασία των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, η χώρα εισέρχεται σε «σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός αντιδιέστειλε τη δική του αντίληψη περί «δίκαιης ανάπτυξης» με εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Oπως είπε, «για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα». Για την κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει τους εξής γενικούς στόχους: «Εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και το κοινωνικό κράτος μπορεί να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.

Επενδυτικά εργαλεία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επενδυτικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα απαρίθμησε την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, την επικείμενη επαναφορά του waiver, τον μηχανισμό αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων και τον νέο επενδυτικό νόμο. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων, επανεκβιομηχάνισης της ελληνικής οικονομίας και στροφής στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σύνδεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και στο πακέτο Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενή αναφορά στο πολύπλευρο όφελος από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (όπως είναι το ελληνικό τμήμα του TAP, οι οδικοί άξονες, επέκταση του Μετρό και του Τραμ, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης, οι σιδηρόδρομοι κ.ο.κ.). Εκτίμησε ότι με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία περί τα 13 δισ. ευρώ. Και περιέγραψε ως «πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα» τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, βάσει των οποίων το πρώτο πεντάμηνο του 2016 καταγράφηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, «αριθμός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το μακρινό 2001».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή