Οργή δικαστών για δηλώσεις Πολάκη

Οργή δικαστών για δηλώσεις Πολάκη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκάλεσαν στο δικαστικό σώμα οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί συμμετοχής σε παραδικαστικά κυκλώματα της πλειονότητας των δικαστικών λειτουργών. Οι δηλώσεις προκάλεσαν, επίσης, την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και τη σκληρή αντίδραση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων. Από χθες, σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης επικρατεί αναβρασμός, καθώς εξέλαβαν τα λεγόμενα του υπουργού –αν δεν τα τεκμηριώσει– ως θεσμικής βαρύτητας επίθεση κατά της Δικαιοσύνης, με συνέπειες πολιτειακού γεγονότος.

Αποτυπώνοντας τις αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων, ο νέος πρόεδρος τη Ενώσεως Χριστόφορος Σεβαστίδης, που υπέγραψε και τη σχετική ανακοίνωση, έκανε λόγο «για θεσμική εκτροπή», ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει ως εγγυητής του πολιτεύματος.

Οπως προαναφέρθηκε, την άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων από τον υπουργό, με κατεπείγουσα έρευνα, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την ανέθεσε σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, και συγκεκριμένα στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτριο Δασούλα. Στην εισαγγελική παραγγελία, μεταξύ άλλων, τονίζεται το κατεπείγον της έρευνας και παραγγέλλεται ο κ. Δασούλας «να ενεργήσει και οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία».

Oι δηλώσεις Πολάκη περί συμμετοχής –στο παρελθόν, αλλά και τώρα– μεγάλης μερίδας δικαστικών σε παραδικαστικά κυκλώματα, πέραν των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Δικαιοσύνη, επέβαλαν την ανάγκη για τεκμηρίωσή τους και για τον λόγο αυτόν διατάχθηκε και η κατεπείγουσα έρευνα. Πάντως, δικαστές και εισαγγελείς σημείωναν ότι ο καταγγέλλων υπουργός οφείλει να παρουσιάσει όσα στοιχεία διαθέτει και αυτά να ερευνηθούν, διαφορετικά τόνιζαν ότι θα πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική με απαξιωτικές συνέπειες για το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, στο ίδιο μήκος κύματος, πέραν της παρεμβάσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ζήτησε, κάλεσε τον κ. Πολάκη είτε να ανακαλέσει αμέσως τα καταγγελλόμενα είτε να τα τεκμηριώσει με στοιχεία. Και σε κάθε περίπτωση, έκανε γνωστό πως «οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν είναι διατεθειμένοι να ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις». Η έρευνα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από τον κ. Δασούλα, ο οποίος είχε αναλάβει στο πρόσφατο παρελθόν και την έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Από την έρευνα που θα ακολουθήσει, πάντως, θα φανεί τι στοιχεία διαθέτει ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ δικαστές και εισαγγελείς τόνιζαν με νόημα πως «η έρευνα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν υπάρχουν επίορκοι να τιμωρηθούν και να μην αιωρούνται καταγγελίες τόσο σοβαρές χωρίς τεκμηρίωση, που πλήττουν καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τις δηλώσεις Πολάκη, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είχε στόχο να πλήξει την υπόληψη συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά άσκησε ευρύτερη κριτική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, δεν πήρε θέση για τα καταγγελλόμενα Πολάκη, ούτε τα υιοθέτησε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, αλλά ούτε διέταξε κάποια έρευνα για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή