Αποπομπή Πολάκη ή παραίτηση Παρασκευόπουλου ζητεί η ΝΔ

Αποπομπή Πολάκη ή παραίτηση Παρασκευόπουλου ζητεί η ΝΔ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον πολιτικό θέμα ηθικής και συνταγματικής τάξεως για την κυβέρνηση προκαλούν οι πρόσφατες προκλητικές, αυτή τη φορά σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη.

Στη Βουλή σήμερα και με αφορμή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε «έως το βράδυ» ή την αποπομπή του κ. Πολάκη από τον πρωθυπουργό, ή –αν δεν συμβεί αυτό- την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο παριστάμενος κ. Ν. Παρασκευόπουλος, σε εμφανώς δύσκολη θέση εξαιτίας των όσων είπε ο συνάδελφός του στο κυβερνητικό σχήμα Π.Πολάκης, περιορίστηκε σε ένα ήπιας μορφής «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, λέγοντας πως αν η επίμαχή δήλωσή του (Σ.σ. «Ενα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι μέρος του παραδικαστικού κυκλώματος») αφορά την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, ο ίδιος διαφωνεί απολύτως.

«Τη λέξη «καταδίκη» την έχετε στο λεξιλόγιό σας; Θα καταδικάσετε τις δηλώσεις αυτές ενός αναπληρωτή υπουργού ότι η πλειοψηφία των δικαστών είναι μέρος παραδικαστικού κυκλώματος, δηλαδή απατεώνες; Αν δεν τις καταδικάσετε ευθέως τις δηλώσεις, εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνετε αυτά τα φαινόμενα» τόνισε με έμφαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν.Δένδιας. Και αφού αναρωτήθηκε «ποιός είναι ο συνταγματικός φραγμός αυτής της κυβέρνησης;», κάλεσε τον κ. Παρασκευόπουλο πολλές φορές να καταδικάσει ευθέως τις επίμαχες δηλώσεις: «Σας παρακαλώ σηκωθείτε και καταδικάστε. Κι αν ακόμα σας στοιχίσει την παραμονή σας στην κυβέρνηση, θα είναι άριστο για εσάς προσωπικά».

Το επιπρόσθετο ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο κ. Δένδιας αναμένοντας την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, φάνηκε να υπεννόησε ότι αν η απάντηση αυτή κριθεί ανεπαρκής, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί και να εξετάσει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του κ. Παρασκευόπουλου: «Σας παρακαλώ μην μας φέρνετε σε δύσκολη θέση. Σας καλώ να κάνετε τη μόνη επιλογή αξιοπρεπείας. Καταδικάστε» είπε. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ι. Τραγάκης (ΝΔ) τόνιζε: «Αν καταδικάζετε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, δεν έχετε θέση στην ίδια Κυβέρνηση. Ρωτάμε ευθέως και τον κ. Τσίπρα: Μπορεί να υπάρξει από σήμερα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη»;

Για «αμετροέπεια» των βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος αρχικά για το επίμαχο ζήτημα είχε σημειώσει: «Πρέπει να πω βέβαια ότι θεωρώ πολύ σημαντικό ατομικό δικαίωμα και λειτούργημα της δημοκρατίας να προασπίζεται την παρρησία, η οποία μπορεί να προέρχεται από πολίτη, μπορεί να προέρχεται από πολιτικό. Όποιος ασκεί εξουσία, οποιαδήποτε εξουσία, οποιοδήποτε λειτούργημα υπόκειται σε κριτική και στη συγκεκριμένη περίπτωση των όσων είπε ο κ. Πολάκης, να πω ότι όσα είπε, όπως τα άκουσα, δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα».

Είχε προηγηθεί η κατά κύματα σκληρή κριτική προς το πρόσωπό του και προς την κυβέρνηση συνολικά όχι μόνο της ΝΔ (οι βουλευτές της οποίας μίλησαν για «σχέδιο» απαξίωσης και ελέγχου της ελληνικής Δικαιοσύνης από τη σημερινή κυβέρνηση), αλλά και από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Εχω με δηλώσεις και πράξεις μου δείξει ότι σέβομαι απολύτως την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει σχέδιο απαξίωσης όπως ισχυρίζεστε. Αν υπήρχε, γιατί ο πρωθυπουργός να διατηρεί στη θέση του ως υπουργού Δικαιοσύνη εμένα που με λόγια και με πράξεις έχω δείξει τον απόλυτο σεβασμό μου στην ελληνική Δικαιοσύνη;» σχολίασε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Υπάρχει μια στρατευμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι σε συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις, πρέπει να πηγαίνουνε και να κρίνονται με έναν ορισμένο τρόπο που να εξυπηρετεί το πολιτικό τους σχέδιο. Εξ ου και οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, εξ ου και η αναγκαιότητα οι δικαστές να κρίνουν σύμφωνα με αυτό που εξυπηρετεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και το ότι όταν δεν κρίνουν, στοχοποιούνται από τα φιλικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε ευθύς εξαρχής ο κ. Μ. Βορίδης.

«Και στον χώρο της Δικαιοσύνης ενεργείτε με καθεστωτικό τρόπο», τόνισε ο κ. Κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Εγώ στη θέση σας, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, θα έκανα σήμερα κάτι πιο μεγαλειώδες από το να περιμένουμε να παραιτηθεί ο κ. Πολάκης. Θα παραιτούμην εγώ ο ίδιος ως καθηγητής της Νομικής έναντι όλων αυτών που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι «Πολάκηδες» απεργάζονται εις βάρος της Δικαιοσύνης».

«Βάσιμα καλλιεργείται η αίσθηση πως υπάρχει σχεδόν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες της τελευταίας», υποστήριξε ο κ. Χαρ. Αθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή