Σε ρυθμούς αντιπαράθεσης, η συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη την Πέμπτη

Σε ρυθμούς αντιπαράθεσης, η συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη την Πέμπτη

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, ανοίγει – όπως αναμενόταν – ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα την Κυριακή, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση μεταξύ του κ. Αλ. Τσίπρα και του κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη καθοριστεί για το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης ενώ κύκλοι της Ν.Δ. σχολιάζαν ότι εις ότι αφορά την αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με στόχο να θέσει ο ίδιος τα προς αναθεώρηση ζητήματα  «που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα».

Ταυτόχρονα, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές» και προσέθεταν πως στο πρότυπο Κουτσόγιωρα «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Μαξίμου: «Ηρωϊκές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι»

Οι αναφορές της Ν.Δ. προκάλεσαν την αιχμηρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που απέδωσε τη διαρροή για τις συναντήσεις στη Ν.Δ.

Συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωναν πως ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση, προσέθεταν ωστόσο ότι «οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Δευτέρα, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές». «Κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα. Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους "κύκλων" της ΝΔ» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ως προς τον εκλογικό νόμο, η απάντηση του Μαξίμου υπήρξε, επίσης, αιχμηρή. «Οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;». 

Ν.Δ. Η νίκη μας δεδομένη, στόχος να μας στερήσουν την αυτοδυναμία

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να παραχωρήσει στον Πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αναθεώρηση. Γι αυτό από τη Συγγρού υπενθυμίζεται ότι ήταν η Ν.Δ. που έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα αναθεώρησης και, δηλώνουν ικανοποίηση που «ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ως προς τον εκλογικό νόμο, στη Ν.Δ. υπάρχει εδραία πεποίθηση ότι στόχος των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιήσει τα θεσμικά ζητημάτα προκειμένου να μ ότι ο μακιγιάρει το το διαλυμένο «αριστερό προφίλ της κυβέρνησής του» και, παράλληλα, να διαμορφώσει προϋποθέσεις παραμονής στο πολιτικό παίγνιο ακόμη και μετά από μία βαριά ήττα.

Στη Συγγρού δεν συζητούν αλλαγές όπως αυτές που αφήνεται να διαρρεύσουν από κυβερνητικούς παράγοντες ενώ, ενδεχομένως, θα συναινούσαν στην κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, όπως η Β' Αθηνών και η Αττική.  «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Η Ν.Δ., μάλιστα, αντιμετωπίζει τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως έναν νέο… «Μένιο Κουτσόγιωργα», υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989, που δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή