Γενικό περίγραμμα αλλαγών από Τσίπρα

Γενικό περίγραμμα αλλαγών από Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική διαπίστωση του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι «η δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές εξαρτάται ευθέως από την αναλογικότητα που η κυβερνητική πρόταση θα συμπεριλάβει», ο κ. Αλ. Τσίπρας άνοιξε χθες τον κύκλο διερευνητικών συναντήσεων για το ζήτημα αυτό και για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο, Π. Καμμένο. Οι δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Ν.Δ. δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στην εξασφάλιση συναίνεσης από τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούν για συναντήσεις διερευνητικού χαρακτήρα και προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σε αυτή τη φάση ένα γενικό περίγραμμα με χαρακτηριστικά την απλή αναλογική και διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή. Παραμένει ασαφές ποια θα είναι η πρόταση για αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών, του οποίου προτείνεται η κατάργηση. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, πριν καταλήξει στη δική του ολοκληρωμένη πρόταση, επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις των υπολοίπων. Παράλληλα, θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει Παρασκευή και Σάββατο. Η εσωκομματική κίνηση των «53+» έχει ήδη τοποθετηθεί, υπενθυμίζοντας ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους των 50 εδρών.

Ενα μόνιμο, αναλογικό εκλογικό σύστημα, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η ριζική συνταγματική αναθεώρηση είναι τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος χθες, με στελέχη του Μαξίμου να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε τις προτάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι «σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος». Ο κ. Καμμένος συμπεριέλαβε στις προτάσεις του κόμματός του την παροχή δικαιώματος ψήφου από τα 17, την ψήφο των ομογενών, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και επαναφορά στις προ του 1986 αρμοδιότητες. Επιπλέον, τη διατήρηση του 3% για είσοδο στη Βουλή. Πέραν αυτών, στις προτάσεις των ΑΝΕΛ για τη συνταγματική αναθεώρηση συμπεριλαμβάνονται η εκλογή βουλευτών για δύο τετραετίες μόνο, η αλλαγή των συνταγματικών προβλέψεων και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η τροποποίηση των ρυθμίσεων για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, αλλαγή στο σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση των διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η θέσπιση ρητής διατάξεως για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, η θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και αντικειμενικότητας των μέσων ενημέρωσης, η θέσπιση διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, η σύσταση ειδικού σώματος για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, η αναθεώρηση οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, η αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, η θεσμοθέτηση τεσσάρων μόνιμων υφυπουργών: Εξωτερικών, Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή