Με κλειστά χαρτιά στους αρχηγούς ο Αλ.Τσίπρας

Με κλειστά χαρτιά στους αρχηγούς ο Αλ.Τσίπρας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρυσή τομή «μεταξύ ευκταίου και εφικτού», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, του κύκλου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, όσον αφορά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, πέραν των προσωπικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί και με βάση εκείνους τους συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την αναγκαία για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου εξασφάλιση 200 ψήφων στη Βουλή.

Πέραν των τοποθετήσεων των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και η κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διαμορφωθεί στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός στις χθεσινές συναντήσεις, όπως ουσιαστικά είχε προαναγγείλει το επιτελείο του, παρουσίασε ένα γενικό περίγραμμα και θέλησε περισσότερο να ακούσει τις θέσεις των συνομιλητών του, ώστε σε δεύτερο χρόνο να αξιολογηθεί εάν υπάρχει κοινός τόπος συγκερασμού των διαφορετικών προσεγγίσεων.

Οι πέντε άξονες του περιγράμματος αυτού αφορούν: τη δραστική αναλογικοποίηση του εκλογικού συστήματος με αντίστοιχα σημαντικό περιορισμό ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Τη μείωση του ορίου ηλικίας και την παροχή δικαιώματος ψήφου από τα δεκαεπτά (17). Τη συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού. Την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εξαρχής στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας τού είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι ανοιχτοί να εξετάσουν με δημιουργικό πνεύμα όποια πρόταση φέρει η Ν.Δ. στο τραπέζι του διαλόγου. Περισσότερο θετικός εμφανίσθηκε, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας ευρείας αναθεώρησης του Συντάγματος. Η θέση της Ν.Δ. ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συζητηθούν σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο έφεραν την αντίδραση του Μαξίμου, που απάντησε ότι 9 μήνες μετά τις εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αιφνιδιασμό και τακτικισμό.

Η τροποποίηση της πρόβλεψης που αφορά το μπόνους για το πρώτο κόμμα φαίνεται ότι είναι ένα σημείο επί του οποίου θα μπορούσαν να προκύψουν συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε και ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, επιμένει στην απλή αναλογική, ενώ εμφανίζεται να αντιτίθεται στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι αυτό έχει να κάνει με εσωτερικούς πολιτικούς τακτικισμούς του Περισσού.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα, συνεργάτες του προεξοφλούν ότι οι διαδικασίες για τον νέο εκλογικό νόμο θα ολοκληρωθούν εντός των επομένων μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή