«Απολογία» Δρίτσα και ευρεία πλειοψηφία στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ

«Απολογία» Δρίτσα και ευρεία πλειοψηφία στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται να εκφράσει την τελική θέση της αύριο στην Ολομέλεια», το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων να συναθροίζουν τις δικές τους θετικές ψήφους μαζί με εκείνες της δικομματικής πλειοψηφίας υπέρ της συμφωνίας και τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η πρώτη πράξη της κατεπείγουσας διαδικασίας επεξεργασίας και έγκρισης του «κατεπείγοντος» νομοσχεδίου για την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ στην εταιρεία Cosco.

Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας, η οποία θα κλείσει αύριο στην Ολομέλεια, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας αλλά και συνολικά οι βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος, βρίσκονται στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης εξαιτίας των γνωστών θέσεών τους στο παρελθόν, κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμένος Πειραιώς.

«Προκαλέσατε, όταν επιχειρούσαμε επενδύσεις, τεράστια ζημιά με τις ακραίες θέσεις σας, αλλά και στη συνέχεια έως σήμερα με τη διγλωσσία σας. Άλλα έλεγε ακόμα και ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και άλλα σήμερα ως υπουργός ο κ. Δρίτσας» είπε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη και καταλόγισε στην κυβέρνηση «απύθμενο θράσσος, ψέμματα και συστηματική παραπλάνηση» των πολιτών. «Το μόνο σας μέλημα είναι να παραμείνετε στην εξουσία και σε αυτό το στόχο θυσιάζετε το μέλλον του λαού», πρόσθεσε.

«Από το λιμάνι της αγωνίας (Σ.σ. τίτλος του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές) περάσατε στην αγωνία της διατήρησης της εξουσία. Υπήρξατε πρωτοπόρος στις διαδηλώσεις «κατά του ξεπουλήματος του ΟΛΠ», σχολίασε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), απευθυνόμενος στον κ. Δρίτσα. Επικριτικοί των χειρισμών της κυβέρνησης εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ σφοδρή κριτική άσκησε η κυρία Μανωλάκου (ΚΚΕ) : «Η διαδικασία είναι σκάνδαλο» τόνισε. Απορριπτικός της συμφωνίας δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός, εμφανώς ενοχλημένοι από τις εξελίξεις, επιχείρησαν με διπλό τρόπο να αιτιολογήσουν τη σημερινή στάση του κόμματός τους: Αφενός είπαν ότι η τωρινή σύμβαση με την κινεζική εταιρεία είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη που δρομολογούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και αφετέρου ισχυρίστηκαν ότι έχουν τη συγκατάθεση του λαού, από τις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να υλοποιήσουν τη συμφωνία-μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού, μέρος της οποίας ήταν και η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε πως μετά από τις διαπραγματεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, η συμφωνία με την έχει θετικότερα της προηγούμενης στοιχεία. Δεν έχουμε τρέλα με την εξουσία. Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε και μας την έδωσε. Θα συνεχίζουμε με υποχωρήσεις όταν πρέπει, με ρεαλισμό αλλά και επιθέσεις όταν κρίνεται αναγκαίο», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Αναγκαστήκαμε με τη συμφωνία του καλοκαιριού να αποδεχθούμε πράγματα με τα οποία διαφωνούσαμε, όπως η παρούσα σύμβαση, αλλά ο λαός έδωσε την έγκρισή του να προσχωρήσουμε και να βελτιώσουμε τους όρους της συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση επ’ αυτού, προκάλεσε φυσιολογικά καθυστερήσεις. Υπάρχει πλέον όφελος με τις αλλαγές που πετύχαμε στο οικονομικό, στο δημόσιο συμφέρον, στα εργασιακά κ.ά.», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ηλ. Καματερός.

Ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ειδικότερα την ΝΔ, για «άκρατο λαϊκισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή