Ν.Δ.: Aλλος δρόμος με τρία συστατικά

Ν.Δ.: Aλλος δρόμος με τρία συστατικά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο επίκαιρη από ποτέ για την Ευρώπη διαπίστωση, ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν –χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις ακροβασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής, πρώτης ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε την εμφάνισή του ενώπιον των ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας ως ευκαιρία για να παρουσιάσει το πνεύμα της δικής του κυβερνητικής πρότασης.

Στη χθεσινή του παρέμβαση, μπροστά στους 215 συντηρητικούς ευρωβουλευτές, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ως σύμμαχό του μόνον το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Είχε και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τη Ν.Δ. πρώτη και στις οποίες ο πρόεδρός της εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα. Στην έδρα του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες είναι ενημερωμένοι για τις μετρήσεις, εξ ου και δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σε αυτές. Παρουσιάζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Βαυαρός ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και καλωσόρισε «τον επόμενο πρωθυπουργό», όπως είπε.

Το βασικό μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη αφιερώθηκε στην οικονομία και στον «άλλο δρόμο» που προτείνει με βάση τρία συστατικά: ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, στόχο για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερα πλεονάσματα (2% μετά το 2018). «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα σπρώξει την οικονομία ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση για μείωση της φορολογίας. «Οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν λύνουν τα προβλήματα, αντιθέτως πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι λαϊκισμός υπάρχει και από τα αριστερά και από τα δεξιά.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε με «εθνική γραμμή». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τόνισε, όμως, ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη απ΄τους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Για την ακρίβεια, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν πράγματι η Τουρκία ελέγχει τις ροές ή αν αυτές μειώθηκαν επειδή η συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά στις προθέσεις διακινητών και προσφύγων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρξαν και δυο – τρεις για το Σκοπιανό, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να διερευνήσουν κυβερνητικές προθέσεις για το θέμα, θεωρώντας ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η Αθήνα έχει κάνει βήματα και ότι είναι η πλευρά των Σκοπίων αυτή που δεν έχει διανύσει την ίδια απόσταση, ενώ υποστήριξε τη θέση για σύνθετη γεωγραφική ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Απλή αναλογική

Στη Συγγρού δεν πιστεύουν μεν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει τους 200 βουλευτές που χρειάζεται για να θέσει σε ισχύ άμεσα τον εκλογικό νόμο, θα κλιμακώσουν, όμως, την επίθεση για την απλή αναλογική. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού με τρόπο που να γίνει αντιληπτό στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας «κόβει και ράβει» τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του για να «ψαλιδίσει» τη Ν.Δ., η οποία εμφανίζεται πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και ετοιμάζεται να ψηφίσει τη συνταγή που θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν ότι η απλή αναλογική δεν «βγάζει» κυβέρνηση, παρά μόνο με συνεργασία της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εφόσον δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση συνεργασίας και ο κ. Τσίπρας το έχει δηλώσει, γιατί επιμένει στην απλή αναλογική;» αναρωτιούνταν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή