Η συγκίνηση, το «αστείο» Τσίπρα, η ενόχληση Γιούνκερ

Η συγκίνηση, το «αστείο» Τσίπρα, η ενόχληση Γιούνκερ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ αναμενόταν ο κ. Κάμερον να ακούσει σκληρά λόγια από τους εκνευρισμένους εταίρους του, η ατμόσφαιρα στο τελευταίο δείπνο των 28 ηγετών ήταν μάλλον συγκινητική.

«Δεν πυροβολείς κάποιον που είναι ήδη νεκρός», έλεγαν μεταξύ τους οι ηγέτες, για να τονίσουν ότι μάλλον θα έπρεπε να κρατήσουν τα πικρόχολα σχόλιά τους για τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα ήταν παρών.

«Εκφράσαμε τα συναισθήματά μας, αλλά πρέπει να δεχτούμε την πραγματικότητα και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», είπε η πραγματίστρια Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Κάμερον είπε ότι λυπάται που η Βρετανία ψήφισε να φύγει από την Ε.Ε., παρόλο που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, ενώ τόνισε πως, αν είχε μια πιο καλή συμφωνία για τη μετανάστευση, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Ο κ. Γιούνκερ πήρε τον λόγο και τόνισε σε αυστηρό τόνο πως, εάν για χρόνια λες στην κοινή γνώμη ότι αυτή η ένωση είναι πολύ γραφειοκρατική, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζεται κάνεις με το αποτέλεσμα. «Αν κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα από το πρωί ώς το βράδυ, ότι σε ελέγχουν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεσαι με το αποτέλεσμα», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, κάνοντας έμμεση κριτική στον κ. Κάμερον.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και ως ο «έμπειρος» σε ατυχή δημοψηφίσματα είπε ότι είναι έκπληκτος με την κατάσταση στη Βρετανία και, παρότι υπήρχαν δύο επιλογές, οι Βρετανοί δεν ήταν προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα, και η απάντηση προκάλεσε γέλια στην αίθουσα, καθώς θεωρήθηκε «αστείο» σχόλιο.

Ο κ. Γιούνκερ, ξεκάθαρα ενοχλημένος στη συνέντευξη Τύπου, δεν έκρυψε την έκπληξή του που οι εκφραστές της εξόδου από την Ε.Ε. ήταν τόσο απροετοίμαστοι. «Δεν ξέρουν τι θέλουν να μας πουν. Νόμιζα ότι θα έχουν ένα σχέδιο, μια παγκόσμια εικόνα των πραγμάτων, αλλά όχι».

Ισως όμως την πιο σημαντική παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εξηγώντας τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το Brexit θα έχει πολύ αρνητική επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο (2-4 μονάδες μείωση της ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια) και πιθανή επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, πως η μείωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί από 0,3 έως 0,5 τα επόμενα τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή