Επεισοδιακή ψήφιση του ν/σ παραχώρησης του ΟΛΠ

Επεισοδιακή ψήφιση του ν/σ παραχώρησης του ΟΛΠ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ βρέθηκαν χθες η νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης και οι σχέσεις της με το σύνολο της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με 223 «ναι» και 25 «όχι») επί της αρχής σε σύνολο 248 ψηφισάντων, σε μια ονομαστική ψηφοφορία που χρωματίστηκε από τις απουσίες του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά.

Νωρίτερα, η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση προέβη σε σημαντικές αλλαγές της έγγραφης συμφωνίας για τον ΟΛΠ πυροδότησε όχι μόνο συγκρούσεις εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απαίτησε πρώτα να παρουσιάσει τις αλλαγές που προανήγγειλε πως θα καταθέσει ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και μετά να συνεχιστεί η διαδικασία.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε έπειτα από διακοπή σχεδόν δύο ωρών, αφού ο κ. Δρίτσας κατέθεσε τις «αναγκαίες» για την ολοκλήρωση της κύρωσης της συμφωνίας αλλαγές. Ο ίδιος πολλές φορές υποστήριξε ότι οι εν λόγω αλλαγές ήταν επουσιώδεις. Βρέθηκε έτσι σε ευθεία αντίφαση με την ταυτόχρονη διαβεβαίωσή του πως οι αρχικές τροποποιήσεις, οι οποίες πυροδότησαν τις αντιδράσεις της Cosco και τελικώς την εμπλοκή, έγιναν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μιας ορθής νομοθέτησης: στο περιστύλιο τονιζόταν χαρακτηριστικά πως, αν οι επίμαχες τροποποιήσεις εξυπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, η ακύρωσή τους μέσω των αλλαγών αποτελεί «ομολογία» ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει την οδό της ορθής νομοθέτησης. Από τις διαρκείς παρεμβάσεις του κ. Δρίτσα προέκυψαν και άλλα στοιχεία, δηλωτικά των ενδοκυβερνητικών αναταράξεων, με χαρακτηριστικότερο ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με το ποιος έκανε τις αρχικές τροποποιήσεις. «Οχι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης», είπε προχθές ο κ. Δρίτσας στην Επιτροπή. «Η πρωτοβουλία των αλλαγών που έγιναν δεν είναι μόνο του υπουργείου μας και δική μου, και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη γι’ αυτό, αλλά και γενικότερη της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης», σημείωσε στην Ολομέλεια χθες.

Οι ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, φυσικά και των πολιτικών αρχηγών που παρενέβησαν στη διαδικασία, κατέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά πειστικός ακουγόταν ο λόγος του κ. Δρίτσα. Απαντες και άπασες που έλαβαν τον λόγο εξαπέλυσαν κύματα μετωπικών επιθέσεων στην κυβέρνηση για το σύνολο των χειρισμών στην κρίσιμη αυτή υπόθεση για την οικονομία. Κοινός παρονομαστής ήταν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το σχέδιο νόμου, επέφερε πολύ σοβαρό πλήγμα όχι μόνο στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, αλλά και στο κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργεί η Ελλάδα προς διεθνείς επενδυτές. Εναντι αυτών των κατηγοριών η απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ανέβασμα των τόνων μέσω φράσεων που συνιστούν σοβαρή μομφή προς τους επικριτές τους: «Με ποια μεριά είστε; Με τη μεριά της ορθής νομοθέτησης ή με τη μεριά μιας άποψης η οποία δεν μπορεί να διεκδικεί ισχύ υπέρτερη του Κοινοβουλίου;» είπε κάποια στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας. «Εχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco;» ρώτησε η κυρία Φωτεινή Βάκη. Η κυβέρνηση έκανε «έναν θόρυβο ενάντια στη χώρα», σχολίασε ο κ. Ηλ. Καματερός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή