O εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, η στάση της αντιπολίτευσης

O εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, η στάση της αντιπολίτευσης

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα να εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, που απαιτείται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις αμέσως προσεχείς εκλογές, σταθμίζουν τα εκλογικά επιτελεία ενώ ήδη οι ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι αιχμηρές.

Η πρόταση του Μαξίμου, που προβλέπει το δικαίωμα του εκλέγειν από την ηλικία των 17 ετών, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και διατήρηση του ορίου 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, χαρακτηρίστηκε ήδη ως «νόμος οπερέτα» από τη Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί ότι στόχος του κ. Αλ. Τσίπρα είναι να ανακόψει την πορεία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη και το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. 

Εξίσου αιχμηρή υπήρξε και η αντίδραση από το Ποτάμι, που επεσήμανε ότι «η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία». 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της, κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων με στόχο να επιτευχθεί συναίνεση μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι αθροίζουν 85 ψήφους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τον εκλογικό νόμο θα καταψηφίσει και ο ανεξάρτητος κ. Χ. Θεοχάρης. Συνεπώς, εκκρεμούν μόλις 15 βουλευτές προκειμένου οι αρνητικές (ή οι μη θετικές αν επιλεγεί η αποχή) ψήφοι στον εκλογικό νόμο να υπερβαίνουν τις 100. Εφόσον και το ΚΚΕ επιμείνει στη θέση της επί της αρχής καταψήφισης και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν και το ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιείται, τότε οι αρνητικές ψήφοι αναμένεται να υπερβούν τις 115. 

Στον αντίποδα, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, 153, και η πιθανή θετική στάση της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής δεν αθροίζουν παρά ελάχιστες ψήφους άνω των 180 και, πάντως, μακριά από το όριο των 200 που, βάσει Συντάγματος, απαιτείται για την άμεση θέση σε ισχύ του νέου εκλογικού νόμου.

Χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές για την άμεση ανατροπή του. Σχετική δέσμευση έχει αναλάβει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σε δημόσιες δηλώσεις του.

Ως προς την πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «εκπλήρωση ιστορικού χρέους και υλοποίηση μιας πάγιας θέσης της Αριστεράς» και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπει ψήφο στα 17 έτη, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, όχι όμως και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ή ψήφο για τους έλληνες του εξωτερικού. 

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που δημοσίευσε το Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης στην ιστοσελίδα Opengov προβλέπει: 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»

Άρθρο 1

Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ' ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»

Άρθρο 2

Καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής :

«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια

είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»

2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11)και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A’ 57), καταργούνται.

3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A’ 11),αντικαθίσταται ως εξής : «Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)αντικαθίσταται ως εξής : «Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α'57), αντικαθίσταται ως εξής :

«4. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.»

β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α'57), αντικαθίστανται ως εξής :

«5. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία

από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6.»

Άρθρο 3

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή