Εκλογικός νόμος «οπερέτα» από την κυβέρνηση

Εκλογικός νόμος «οπερέτα» από την κυβέρνηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χαρακτηρισμό του εκλογικού νόμου ως «οπερέτας», προκειμένου να συμβολίσει την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη σταθερότητα της χώρας και τις μικροπολιτικές στοχεύσεις πίσω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επισφράγισε η Ν.Δ. την άρνησή της να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για την απλή αναλογική, πόσο μάλλον να την υπερψηφίσει.

Στον τρίτο όροφο της Συγγρού επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αλλαγής του εκλογικού νόμου αποτελεί προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για «σωσίβιο» που αναζητεί η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την ήττα της και για προσπάθεια να συσπειρώσει «ό,τι της απέμεινε από το αριστερό ακροατήριο». «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα», ανέφερε η Ν.Δ. σε σχετική ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναζητεί «συνενόχους» στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της.

Την ίδια ώρα, κομματικές πηγές επαναλάμβαναν ότι η απλή αναλογική αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας που θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, καθώς αποτελεί εγγύηση κυβερνητικής αστάθειας, μακράς διαδικασίας λήψης αποφάσεων και εντέλει αδυναμίας επίτευξης λύσεων.

Στη Συγγρού επιμένουν ότι τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα (και αυτά που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον ΣΚΑΪ) επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να καταργήσει το μπόνους του πρώτου κόμματος, προκειμένου να διαχειριστεί την ήττα της και να ψαλιδίσει την πρωτιά της Ν.Δ., που καταγράφεται πλέον σε όλες τις μετρήσεις.

Κυρίως, όμως, στον τρίτο όροφο της Συγγρού πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτρέψει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά σκοπεύει να υπενθυμίζει η Ν.Δ. με καθημερινό αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα, από την περικοπή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Αιχμή της ηγεσίας της Ν.Δ. θα είναι τα ανοίγματα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική της κυβέρνησης.

Σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, διάσταση που θα αναδείξει και με τα μηνύματα που θα εκπέμψει –ότι η Ν.Δ. και θέλει και μπορεί– μέσω των συναντήσεων με επενδυτές που θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λονδίνο. Ομως το πιο σημαντικό ραντεβού της εβδομάδας είναι αυτό με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. Η συνάντηση θα είναι ένα πρώτο «κρας τεστ» για το βασικό περίγραμμα της πρότασης της Ν.Δ. για την οικονομία, που συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις, στόχο για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερα πλεονάσματα, της τάξεως του 2%, μετά το 2018. Η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. βρίσκεται πολύ κοντά στις απόψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες έχουν τις ευλογίες του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή