Η κυβέρνηση και το «χαρτί» της απλής αναλογικής

Η κυβέρνηση και το «χαρτί» της απλής αναλογικής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έγινε χθες με την ανάρτηση του κειμένου από το υπουργείο Εσωτερικών για δημόσια διαβούλευση, έθεσε τέλος στις όποιες συζητήσεις για το περιεχόμενο των αλλαγών και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις, πέραν αυτών που εξαρχής είχαν κοινοποιηθεί. Η κυβέρνηση τελικά έμεινε συνεπής σε αυτό που ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει προ εβδομάδος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και διαφοροποιεί τον προηγούμενο εκλογικό νόμο σε δύο σημεία:

• Οσον αφορά την ηλικία ψήφου, καθώς, σύμφωνα με την πρόταση, «το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους» και

• όσον αφορά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο καταργείται, και η κατανομή των εδρών γίνεται με αναλογικό τρόπο σε σχέση με τις εκλογικές επιδόσεις.

Βεβαίως, αναφορικά με την αναλογικότητα, δεν τροποποιείται το όριο 3% για είσοδο κάποιου κόμματος στη Βουλή.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που συνόδευσε την ανάρτηση της κυβερνητικής πρότασης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι με την καθιέρωση του 17ου έτους ως ορίου εκλογικής ενηλικότητας δίνεται ουσιαστικότερος ρόλος στους νέους, «καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας».

Κατανομή εδρών

Αναφορικά με την κατανομή των εδρών, υπογραμμίζεται ότι «επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης (μπόνους) του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η δημόσια διαβούλευση επί της κυβερνητικής πρότασης θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Ακολούθως, το υπουργείο Εσωτερικών θα συντάξει έκθεση διαβούλευσης με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν και, εφόσον κάποια από αυτές γίνει δεκτή, θα ενσωματωθεί στο κείμενο που, το αργότερο την Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι περί τις 10 Ιουλίου οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ψηφιστούν στη Βουλή.

Η κυβερνητική ηγεσία προσδοκά ότι την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα. Πάντως, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σχολίαζαν με δηκτική διάθεση ότι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να μην κυριαρχούν στην επικαιρότητα ειδήσεις που προκαλούν δικοί της λανθασμένοι χειρισμοί, παραλήψεις ή παλινωδίες, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Αντί να εξελιχθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, μέσω της οποίας η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να εκθέσει και να στριμώξει την αντιπολίτευση, βρέθηκε να τρέχει για να αναστρέψει τις επιπτώσεις των λανθασμένων χειρισμών στη διαδικασία κύρωσης της σύμβασης με την Cosco για τον ΟΛΠ από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή