Οι λαϊκιστές, το σχέδιο Ν.Δ. και το τέχνασμα Τσίπρα

Οι λαϊκιστές, το σχέδιο Ν.Δ. και το τέχνασμα Τσίπρα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να συνδέονται το Brexit, η επικράτηση Ραχόι και ο εκλογικός νόμος Τσίπρα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη ελληνική κεντροδεξιά; «Απολύτως!», είναι η απάντηση των συνεργατών του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκουν αφενός να αποκρυπτογραφήσουν τα νέα δεδομένα, αφετέρου να χαράξουν τη στρατηγική νίκης της Νέας Δημοκρατίας έναντι αυτών.

Παρότι εγκαίρως, ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει την άποψή του για την ανάγκη «νέας συμφωνίας αλήθειας», ικανής να απομονώσει τον λαϊκισμό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Brexit αποτέλεσε ισχυρό λόγο προβληματισμού. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 40% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως «αντιευρωπαίοι» (έρευνα Greece 2.0 της QED, 2016), και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει να οικοδομήσει φιλευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό αφήγημα, ο κίνδυνος να ενισχυθούν κινήσεις έντονα ευρωσκεπτικιστικές δεν παραγνωρίζεται.

Ηδη η Εθνική Ενότητα των κ. Γ. Καρατζαφέρη και Τ. Μπαλτάκου, στον απόηχο του Brexit, έσπευσε να προτείνει παραμονή μεν στην Ε.Ε. αλλά έξοδο από την Ευρωζώνη! Αν και το επιχείρημα μοιάζει ασθενές, καθώς οι Βρετανοί δεν ήταν μέλη της νομισματικής ένωσης, έχουν ανεργία μόλις 5% και ανάπτυξη, επιχειρεί να «ακουμπήσει» στον υπαρκτό «θυμό» ενός τμήματος της κοινωνίας για την Ε.Ε. Διόλου τυχαία ο πρόεδρος της Ν.Δ., που προφανώς δεν θέλει να χαρίσει τους ευρωσκεπτικιστές στα άκρα, ανέδειξε σε δηλώσεις του την ανάγκη γενναίας αυτοκριτικής και αλλαγής πλεύσης για την Ε.Ε., προκειμένου να προσεγγίσει τα προβλήματα όσων η πορεία διεύρυνσης έθεσε στο περιθώριο.

Εξισορρόπηση

Και ενώ ο «γαλάζιος» προβληματισμός φούντωνε, με το αποτέλεσμα της Ισπανίας υπήρξε η απόλυτη εξισορρόπηση. Η καθήλωση του Podemos και η ενίσχυση των δυνάμεων του Ραχόι αποτέλεσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για την πρώτη ήττα των λαϊκιστών στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι μία από τις επόμενες. Την ίδια στιγμή οι αδιανόητοι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της Cosco προσέφεραν πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλεί εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εσωτερικές τους αντιφάσεις και επ’ ουδενί αποτελούν αυτούς «που θα κάνουν τη δουλειά υλοποιώντας τις διαρθρωτικές προβλέψεις του μνημονίου».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν διστάζει να εκφράσει τις σκληρές απόψεις του για την κυβέρνηση στα διεθνή φόρα και ΜΜΕ, ενώ σε αυτό το πλαίσιο κρίσιμη αναμένεται να είναι και η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για αλλαγή του μείγματος πολιτικής με το σχήμα 2% + 4%, δηλαδή μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλότερους στόχους ετήσιας ανάπτυξης.

Στη Ν.Δ. θεωρούν δεδομένη τη νίκη στις επόμενες εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρκεί, βέβαια, να το επιτρέψει ο εκλογικός νόμος! Στις κλειστές συσκέψεις της Συγγρού διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ουσιαστικός στόχος του κ. Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απλώς να μην τεθεί εκτός πολιτικού παιχνιδιού ύστερα από μία εκλογική ήττα αλλά να εμποδίσει τον Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι ενδεχόμενη έγκριση της απλής αναλογικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθιστούσε ιδιαιτέρως δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ αναδεικνύουν και ένα μείζον θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή σε αξιωματική αντιπολίτευση!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα χωρίς την ύπαρξη μπόνους για το πρώτο κόμμα, ή θα πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή έως και τεσσάρων (!) κομμάτων, ή θα οδηγηθούμε σε μεγάλο συνασπισμό, με τη συνεργασία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη… Χρυσή Αυγή.

Μία επιπλέον παράμετρος που δεν έχει υποτιμηθεί από τη Ν.Δ. είναι και το γεγονός ότι, εμμέσως πλην σαφώς, με την πρότασή του ο κ. Τσίπρας μοιάζει να υποδαυλίζει σενάρια πολυδιάσπασης και στον χώρο της κεντροδεξιάς. Διότι το ενδεχόμενο κατάργησης του μπόνους μπορεί αυτομάτως να στερήσει τη βεβαιότητα διακυβέρνησης ακόμη και για το πρώτο κόμμα, αφήνοντας περιθώριο για την ανάπτυξη κομματικών φιλοδοξιών που θα εδράζονται, ενδεικτικά, σε αποκλίνουσες ιδεολογικές προσεγγίσεις στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής προστασίας. Βέβαια ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τον κ. Τσίπρα, που όμως μοιάζει να θεωρεί ότι όποιες απώλειες προς τα αριστερά του (κόμματα Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου) τις έχει ήδη καταγράψει.

«Πρόκειται για το μείζον τέχνασμα του κ. Τσίπρα», σχολιάζει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται, βάσει Συντάγματος, για την εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος από τις προσεχείς εκλογές.Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης –και ως πρωθυπουργός– θα βρει μπροστά του τον όποιο εκλογικό νόμο φέρει ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει θέσει ως προτεραιότητα μίας δικής του κυβέρνησης την αλλαγή του, πλην όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει τις ισορροπίες που θα προκύψουν στη νέα Βουλή. Ως προς τις παρασκηνιακές συζητήσεις για τον κίνδυνο «δίδυμων εκλογών», όπως το 2012, από τη Συγγρού τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: «Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες και περιπέτεια, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλειοψηφική εντολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή