Οι κρίσιμες 45 μέρες μέχρι την επάνοδο της τρόικας

Οι κρίσιμες 45 μέρες μέχρι την επάνοδο της τρόικας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνεχή πίεση θα έχουν την Αθήνα οι πιστωτές, προκειμένου να υλοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για την καταβολή μιας εκκρεμούσας δόσης 2,8 δισ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα, οι επικεφαλής θα έρθουν στην Αθήνα για δύο ημέρες στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και θα επιστρέψουν και πάλι γύρω στις 10 Οκτωβρίου με την προσδοκία να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος εκείνου του μήνα. Μπορεί ο χρόνος να φαίνεται επαρκής, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, δεδομένου ότι μεσολαβεί ο Αύγουστος στη διάρκεια του οποίου οι μηχανισμοί υπολειτουργούν τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο πραγματικός ωφέλιμος χρόνος μέχρι την πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας τον Σεπτέμβριο είναι 45 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και υλοποιηθεί δράσεις που δεν είναι μόνο τεχνικά δύσκολες, όπως για παράδειγμα η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, αλλά και πολιτικά ευαίσθητες, όπως τα εργασιακά, η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020, οι αλλαγές στην ενέργεια.

Από την προπερασμένη Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να ενισχύσουν την πίεση προς την Αθήνα. Στη μεγάλη αβεβαιότητα που δημιουργεί έτσι κι αλλιώς από μόνη της η Ελλάδα, προστέθηκε πλέον και αυτή του Brexit, γεγονός που απειλεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό, πρόβλεψη ή υπόθεση στην οποία βασίστηκε το τελευταίο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν την εβδομάδα που πέρασε να στείλουν το μήνυμα του επείγοντος στην Αθήνα. «Οι προαπαιτούμενες δράσεις (milestones) που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας.

Τι δεν έγινε

Πιθανόν γιατί βλέπει ότι προς το παρόν έχουν μετατεθεί για τον Ιούλιο πολλά από αυτά που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού και η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ώστε εντός του Ιουλίου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή. Τον Ιούνιο θα έπρεπε να έχουν γίνει ακόμη:

1. Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

2. Ο εσωτερικός κανονισμός του υπερταμείου και η μεταφορά σε αυτό του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ.

3. Ο ορισμός των μελών του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων, κ.ά.

Κάποια άλλα έχουν προχωρήσει, όπως η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ. «Συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας. Αρα πρέπει τουλάχιστον να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Αλλά υπάρχει πρόβλημα στο micromanagement και αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τους θεσμούς. Για να προχωρούν ταχύτερα τα πράγματα, πρέπει και η αξιολόγηση των προτάσεών μας και των σχεδίων νόμων από την πλευρά τους να είναι ταχύτερη», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Από τις συνολικά 41 δράσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ξεχωρίζουν:

α. Οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Η πρόταση θα έπρεπε να είναι έτοιμη τον Ιούλιο, αλλά πήρε παράταση για τα μέσα Αυγούστου.

β. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020.

γ. Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια.

δ. Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια.

ε. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η κυβέρνηση, τέλος, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των Δ.Σ., αφού δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε αυτό ανθρώπων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια αλλαγής του νόμου δεν είναι εύκολη, δεδομένου του ελλείμματος αξιοπιστίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή