Στις αγορές μόνο για μικρά ποσά…

Στις αγορές μόνο για μικρά ποσά…

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί το 2017 να επιστρέψει στις αγορές για μικρά ποσά, στέλνει μέσω της «Κ» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο καθιστά σαφές ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστο από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές «φουντώνει» ελέω Brexit και είναι άγνωστο πότε θα καταλαγιάσει, το οικονομικό επιτελείο παραμένει πιστό στον στόχο του για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος. Στόχο με τον οποίο συμφωνεί και ο κ. Ρέγκλινγκ: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την οδό των συμφωνημένων υπό το πρόγραμμα του ESM μεταρρυθμίσεων. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές με πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υποστηρίζει, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος τους.

Προσθέτει, δε, ότι αυτός είναι ο απαραίτητος συνδυασμός που «θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη». Μάλιστα, ο επικεφαλής του θεσμού που αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας σήμερα, υπενθυμίζει πως «ήδη το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα απέδειξε ότι η επιστροφή στις αγορές είναι εφικτή, εκδίδοντας ένα 3ετές και ένα 5ετές ομόλογο».

Πάντως, καθιστά σαφές ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι «φθηνή». Οπως δηλώνει, «η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ακριβή στις αρχές σε σύγκριση με τα δάνεια του ESM» και «γι’ αυτό συστήνω η Ελλάδα να είναι προσεκτική στην αρχή και να μη δανειστεί μεγάλα ποσά από τις αγορές. Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να τεστάρει τις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, όπως έπραξαν και άλλες χώρες πριν από την έξοδό τους από το πρόγραμμα».

Τους κινδύνους που ενέχει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τους οποίους επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ παραπάνω, τους γνωρίζουν πολύ καλά στο οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και καθιστούν σαφές ότι η πρώτη ή ακόμα και οι πρώτες εκδόσεις που θα γίνουν από την Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφορούν στην κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας. Κάτι τέτοιο θα έφερνε την Ελλάδα με την «πλάτη στον τοίχο» και σίγουρα δεν θα βοηθούσε στην επιτυχία της έκδοσης και στη συγκράτηση του επιτοκίου των ομολόγων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν με τον κ. Ρέγκλινγκ ότι η πρώτη έκδοση θα πρέπει να γίνει όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόγραμμα.

Το θέμα πλέον είναι το πότε ακριβώς θα μπορούσε να γίνει μία νέα έκδοση ομολόγων. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τη χρονική στιγμή της επιστροφής στις αγορές:

1. Να μην είναι σε εξέλιξη κάποιος έλεγχος από την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει μέσα στους επόμενους έναν ή δύο μήνες η έκδοση (πράγμα μάλλον απίθανο), τότε θα πρέπει να γίνει μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου και των δράσεων του δεύτερου ελέγχου. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει η εφαρμογή όλων των μέτρων να έρθει πιο γρήγορα, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι το Brexit δεν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

2. Να έχει ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Δηλαδή να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι τα ομόλογα που θα αγοράσουν, θα μπορούν να τα πουλήσουν αμέσως στη δευτερογενή αγορά. Για να συμβεί αυτό, όμως, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να έχει κλείσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η ΕΚΤ θα εκπονήσει δική της μελέτη για το ελληνικό χρέος και εφόσον το κρίνει βιώσιμο, τότε θα εντάξει τη χώρα στο QE. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για να αγοράσει ομόλογα η ΕΚΤ μιας χώρας δεν θα πρέπει να «τρέχει» εκείνη τη στιγμή κάποια αξιολόγηση από την τρόικα. Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει τον δεύτερο έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων του QE, καθώς το πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2017, εκτός κι αν δοθεί παράταση, όπως φημολογείται αυτή τη στιγμή ότι θα πράξει η ΕΚΤ για τουλάχιστον 6 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή