Ενα έγγραφο που ανάβει φωτιές

Ενα έγγραφο που ανάβει φωτιές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντονισμένες ενέργειες η Τουρκία περνάει σε διπλωματική αντεπίθεση με στόχο όχι μόνο να επανακτήσει το χαμένο έδαφος στις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή. Δεύτερος στόχος είναι να αδρανοποιήσει ή και να υποβαθμίσει τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με τις χώρες αυτές και, παράλληλα, να θέσει τη δική της ατζέντα ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή ρεπορτάζ της «Κ» της περασμένης Κυριακής ότι η Αλβανία ακύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα επειδή δεν αποδέχεται την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής που δίνει πλήρη επήρεια σε νησιά και νησίδες του Ιονίου, νομικές και διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την πολιτική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για νέες συνομιλίες, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ έγγραφο, με το οποίο ευθέως απορρίπτει τη μέθοδο της μέσης γραμμής και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η Αγκυρα υποστηρίζει την οριοθέτηση με την αρχή της ευθυδικίας, που δίνει τη μερίδα του λέοντος στη χώρα που έχει χερσαίο μέτωπο προς τη θάλασσα.

Το τουρκικό έγγραφο στον ΟΗΕ θα αποτελούσε μια συνήθη διπλωματική αντιδικία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αν δεν υπήρχε μια έντονη πολιτική και διπλωματική παρασκηνιακή κινητικότητα με επίκεντρο τη βούληση του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει στείλει στο Κάιρο επίσημο έγγραφο, με το οποίο ζητάει την έναρξη συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις όμως, η Αίγυπτος δεν έχει καν απαντήσει, γεγονός που έχει αυξήσει τον προβληματισμό της Αθήνας. Ανεπίσημα η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας και στη συνέχεια μεταξύ τους.

Η εμπλοκή γίνεται μεγαλύτερη, καθώς με το έγγραφο που κατέθεσε η Αγκυρα στον ΟΗΕ με ημερομηνία 17 Ιουνίου επισημαίνει και το θέμα της οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας -Αιγύπτου, μηδενίζοντας ως γνωστόν την επήρεια του Καστελλόριζου. Δηλαδή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος πρέπει να ανταποκριθεί στο δικό της αίτημα για μεταξύ τους οριοθέτηση, με βάση την αρχή της ευθυδικίας, όπως και τα Τίρανα, αγνοώντας τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία επικαλείται μάλιστα σειρά αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο στην Αίγυπτο θέλει την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου που διασαλεύθηκαν όταν ο Ερντογάν ανοιχτά στήριζε τον φυλακισμένο σήμερα Μόρσι. Τουρκία και Αίγυπτος έχουν αρχίσει ήδη ανεπίσημες συνομιλίες, ωστόσο θα πάρει κάποιο χρόνο η αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Τουρκία – Ισραήλ

Προβληματισμός επικρατεί και ως προς τη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ. Στις 27 Ιουνίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε σχετικά. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, τον διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα στις διμερείς σχέσεις και ότι η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία θα πάρει χρόνο. Σε σχετικές επισημάνεις του Ελληνα πρωθυπουργού, ο κ. Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει και ενεργειακά θέματα, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, ενώ διαβεβαίωσε την Αθήνα ότι θα διατηρηθεί ανέπαφη η σχέση του Τελ Αβίβ με τη Λευκωσία.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ παραμένει ανοιχτό το αίτημα της Τουρκίας να κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή