Γεννηματά: «Πρώτο βήμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων o εκλογικός νόμος»

Γεννηματά: «Πρώτο βήμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων o εκλογικός νόμος»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρύτατη συναίνεση με την πρόταση που παρουσίασε στον δημόσιο διάλογο και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις, «στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου δεν θα βάλουμε πλάτη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βάλει τις βάσεις ώστε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας να υλοποιήσει την εθνική γραμμή, την επόμενη μέρα των εκλογών – όποτε κι αν γίνουν».

Ανέφερε επίσης ότι «όποιος δεν θέλει στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα, με πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνει επιπλέον 50 βουλευτές, δεν έχει παρά να έρθει στα λόγια μας και να συζητήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με μικρότερο και δικαιότερο bonus και επιτέλους το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πράγματι για ένα δικαιότερο σύστημα και για την ευρύτατη συνεννόηση, όπως εμένα μου είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να μπει στον διάλογο».

Συνεχίζοντας επισήμανε: «Επιθυμούμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να απαντήσουμε στον διάλογο αυτόν».

Η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ψήφου στα 17 λέγοντας ότι είναι «άδικο οι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία να καθορίζουν διαρκώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει η νέα γενιά».

Για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι «είναι άλλο θέμα να πρέπει –και πρέπει– να νοικοκυρέψει το τηλεοπτικό τοπίο και είναι άλλο ζήτημα να το ελέγξεις και να το χειραγωγήσεις» συμπληρώνοντας ότι θεωρεί «αδιανόητο για μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι είναι της Αριστεράς να ακολουθεί καθεστωτικές λογικές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και τη διακυβέρνηση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι μιλά για δίκαιη κατανομή των βαρών όταν την ίδια στιγμή ρίχνει τσεκουριά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Δίνουμε μάχη μόνοι μας, με τις δυνάμεις μας, προσπαθώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα με την ελληνική κοινωνία. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με τα ψέματα γιατί οι μάσκες έπεσαν και έχουν αποκαλυφθεί όλοι».

Χαρακτήρισε «βολική» τη συζήτηση ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» και τόνισε ότι αν ήθελε να κρατήσει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ το είχε, το παρέλαβε. «Το ποια θα είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ θα το αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, δεν θα το αποφασίσουν άλλοι για εμάς».

«Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο για να ψάχνει η Παράταξη να παίζει συνέχεια εκτός έδρας. Με σταθερά και στέρεα βήματα προχωράμε μπροστά» είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναγεννήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θέλουμε πίσω όσους καλύπτονται από τις πολιτικές μας προτάσεις. Δεν θέλουμε πίσω τους αριβίστες και τους καριερίστες. Αυτούς τους χαρίζουμε. Δεν θέλουμε τυχοδιώκτες. Η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να βασιστεί στην ηθική. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κλείσουμε με έντιμο τρόπο τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Γι αυτό επιμένω ότι προχωρήσαμε σε κάθε αναγκαία απόφαση για την κάθαρση στον χώρο μας. Κανείς άλλος δεν έχει τολμήσει να το κάνει»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή