Επίσκεψη Παυλόπουλου στη Χάγη

Επίσκεψη Παυλόπουλου στη Χάγη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Διεθνές Δικαστηρίου συνιστά η χθεσινή επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην έδρα του Δικαστηρίου στη Χάγη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που διατηρεί προσωπική γνωριμία με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ρόνι Αμπραχαμ, έκανε λόγο για «οφειλόμενο, θεσμικό και πολιτικό “προσκύνημα” στον βασικό πυλώνα απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης», ερμηνεύοντας έτσι τη σπάνια περίπτωση που ανώτατος πολιτειακός άρχοντας επισκέπτεται το Δικαστήριο της Χάγης. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, του κ. Παυλόπουλου βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την εκτίμηση ότι το Δικαστήριο θα αποτελέσει, δυνάμει, πεδίο όπου θα κριθεί η τύχη κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Είναι, άλλωστε, γνωστή η πάγια ελληνική θέση για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας, ενώ εκτιμάται ότι η Χάγη θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και φόρουμ επίλυσης του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το forum conveniens, το οποίο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κορυφαίος κυρωτικός μηχανισμός, ώστε το Διεθνές Δίκαιο να αποκτήσει την κανονιστική ισχύ που το αναλογεί, προκειμένου να εμπεδωθεί η έως σήμερα ελλειμματική, σε πολλούς τομείς, διεθνής νομιμότητα. Ο ρόλος αυτός του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αποκτά, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, πολύ μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς αφενός ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακούς, κυριολεκτικώς, κινδύνους ως προς τη θωράκιση της ειρήνης και της δημοκρατίας. Και, αφετέρου, ότι το Διεθνές Δίκαιο και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του είναι το καταλληλότερο μέσο, προκειμένου οι κίνδυνοι αυτοί να αποσοβηθούν», ανέφερε στη δήλωσή του.

Νωρίτερα, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσαν οι βασιλείς των Κάτω Χωρών, ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε το μεταναστευτικό, τη δράση του ISIS αλλά και τη δοκιμασία στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά το Brexit, ως τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε η απάντηση στο ISIS να είναι αποφασιστική και να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες περιορισμού των εστιών πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ως προς το Brexit, σχολίασε ότι «η ετυμηγορία του λαού της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και αν μας θλίβει, είναι σεβαστή και πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά πιστεύω και της Μεγάλης Βρετανίας, να παρατείνεται η εκκρεμότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή