Στρατηγική συνεργασία με Κίνα

Στρατηγική συνεργασία με Κίνα

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες δράσεις που επιβεβαιώνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, στην οποία και οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικά χαρακτηριστικά, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόβαλε τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ που διεξήχθη παράλληλα με την επίσκεψη.

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «πολύ καλό κλίμα» στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και σημείωναν ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει «με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας». Διατυπώθηκε η άποψη ότι με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά ανοίγει νέος κύκλος διευρυμένης και αναβαθμισμένης συνεργασίας, που φέρνει νέα ατζέντα στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία των ελληνοκινεζικών σχέσεων, σε συνέχεια της πρώτης δεκαετίας που ξεκίνησε με τη συμφωνία του 2006 για δημιουργία εταιρικής σχέσης και ολοκληρώνεται με τη συμφωνία για τον ΟΛΠ.

Στην κατ’ ιδίαν, στη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών στο γεύμα διατυπώθηκαν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλλι και κινεζική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, για επένδυση στον τραπεζικό τομέα, για διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, για δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα, για επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση του τουρισμού και απευθείας πτήση Πεκίνο – Αθήνα και για συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο ανδρών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Λι να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις, και γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες. Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στην Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μία μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά». Ο κ. Λι υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στο Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, και οι δύο πρωθυπουργοί επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου Γιανγκ Ντεγιάνγκ, όπου τόνισε ότι «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη η συνεργασία στον πολιτισμό και στην παιδεία», για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού. Ο κ. Γιανγκ εξέφρασε τη χαρά του επειδή η Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, της Ελλάδας και της Κίνας.

Επιβεβαίωση της συμφωνίας με Cosco

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν εννέα συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν εμπράκτως το κινεζικό ενδιαφέρον, αλλά και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Η China COSCO Shipping Corporation limited (COSCO SHIPPING) και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν συμφωνία, επιβεβαιώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στην πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών του 67% του ΟΛΠ από την COSCO έχουν εκπληρωθεί. Την έγγραφη επιβεβαίωση υπέγραψαν ο Wan Min, γενικός διευθυντής της COSCO και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα (υπεγράφη από τον υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη), την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία (από τον αν. υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας Κων. Φωτάκη). Επίσης, τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας με την Τράπεζα της Ελλάδος (από τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θ. Μητράκο), την προώθηση επενδύσεων από την Κινεζική Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων και το Enterprise Greece (από τον επικεφαλής του οργανισμού Χρ. Στάικο). Τη συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με αυτή της Κίνας (από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου), για πολιτιστική κληρονομιά και υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες (από τον υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά), για την προετοιμασία της έκθεσης «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο» (από τον κ. Μπαλτά), τη συνεργασία της Κρατικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) και της ΕΡΤ (από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη).

Χθες, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και φόρουμ για την ελληνοκινεζική ναυτιλιακή συνεργασία, όπου ο γενικός διευθυντής της COSCO δήλωσε ότι η εταιρεία του θα αξιοποιήσει «το απαράμιλλο γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά, θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που προκύπτει από την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ενας Κόσμος” και τις στενές σινοελληνικές σχέσεις, θα προχωρήσει ενεργά σε επενδύσεις υποδομών και θα βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του Πειραιά και να τον μετατρέψει στο μεγαλύτερο λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο». Υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς έχει καταστεί ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός μεγάλου βεληνεκούς, με κορυφαίες τεχνολογίες, και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι με όρους διαχειριστικής ικανότητας διεθνώς (η κατάταξή του με όρους δυναμικότητας εκτοξεύτηκε από την 93η θέση στην 39η).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή