Επαφές Κυρ. Μητσοτάκη με διεθνείς επενδυτές

Επαφές Κυρ. Μητσοτάκη με διεθνείς επενδυτές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος αριθμός ξένων διαχειριστών κεφαλαίων με τους οποίους συναντάται αυτές τις μέρες ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επανακάμψει υπό μιαν άλλη οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση. Αυτό εξηγούν στην «Κ» ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στις επαφές που γίνονται στο Λονδίνο. Κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων funds όπως τα Blackrock, Norges, Blackstone, Pimco, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR, Apollo, Monarch, Moore Capital, Wellington, TPG και York Capital συμμετέχουν μαζί με περί τους εκατό ακόμα μεγάλους ξένους επενδυτές στις συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στο Λονδίνο και θα συνεχιστούν αύριο στη Φρανκφούρτη.

Η αυξημένη παρουσία εκπροσώπων των διεθνών αγορών στο road show αυτό έρχεται, όμως, και ως καρπός των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, που αποτυπώνουν μια ολοένα και διευρυνόμενη διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Με βασικό μότο πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με ουσιαστικό τρόπο για να αναπτυχθούν η οικονομία, η απασχόληση και οι επενδύσεις και όχι απλώς διότι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης τράβηξε την προσοχή του ακροατηρίου του, αναφέρουν στην «Κ» περισσότεροι του ενός εκ των συμμετεχόντων. Η δυνατότητα συνομιλίας σε κοινή γλώσσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και η συναντίληψη των παραμέτρων της οικονομίας και των αγορών διευκόλυναν τις επαφές αυτές, συμπληρώνουν άλλες πηγές.

Το τρίπτυχο αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, που επίσης προέταξε ο αρχηγός της Ν.Δ., βρήκε ευήκοα ώτα παρά τη νευρικότητα που εμφανώς προκαλεί στους επενδυτές το ενδεχόμενο η χώρα να εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εάν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές.

Στη διοργάνωση των συναντήσεων ρόλο ενορχηστρωτή έχουν, πέραν από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και η γερμανική Deutsche Bank. Η πρώτη μέρα των επαφών που συντονίστηκε κυρίως από την Deutsche έκλεισε χθες βράδυ με δείπνο που διοργάνωσαν και οι δύο επενδυτικές τράπεζες για τους συμμετέχοντες, ενώ σήμερα Τρίτη η ατζέντα περιλαμβάνει πρόγευμα εργασίας και τετράωρο επενδυτικό forum με διοργανωτή την Goldman. Το απόγευμα οι συναντήσεις μετακομίζουν στη Φρανκφούρτη, όπου και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι πριν από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας Benoit Coeure και τους συνεργάτες τους.

Από τη λίστα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετέχουν στις επαφές αυτές, πέραν των προαναφερθέντων, αξίζει ενδεικτικά να μνημονευτούν και τα Anchorage Capital, BMO Global Asset Management, Brookfield, Canyon, Carmignac, Centerbridge, Duet, Eaton Vance, Farallon, Fosun, Goldentree, ING Bank, Invesco, King Street, Lancaster, Marathon, Oakhill, Perry Capital και Spinnaker.

Πολλά διαθέτουν ήδη εδώ και χρόνια σημαντικές θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες και τράπεζες ή διακρατούν σημαντικό ποσοστό του στοκ των εν κυκλοφορία ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, όσων έχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στα χαρτοφυλάκιά τους ήδη από διετίας έχουν υποστεί σημαντικότατες απώλειες κατά το 2015 εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας που ενέσκηψε πέρυσι στη χώρα. Για αυτούς η ελληνική αγορά δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως δυνητική τοποθέτηση αλλά και ως πεδίο όπου πρέπει να ανακτηθούν απώλειες. Και αναζητούν έτσι «ορατότητα» και στους σχεδιασμούς του φερόμενου, αν μη τι άλλο, από τις δημοσκοπήσεις, ως επόμενου πρωθυπουργού, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» fund manager από το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή