ΝΔ: Συνειδητό έγκλημα το δημοψήφισμα

ΝΔ: Συνειδητό έγκλημα το δημοψήφισμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «παρωδία», «μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας», καθώς και «έγκλημα εις βάρος του λαού» το οποίο και κόστισε ακριβά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης και του δημοψηφίσματος το πληρώνουν πλέον οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί επιρρίπτοντας ξεκάθαρα ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα.

«Όλα τα γνώριζαν στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας άλλα σχεδίαζε, άλλα ζήτησε και άλλα έκανε. Όταν οι πολίτες είπαν “όχι”, εκείνος έκανε δεκτές σκληρότερες προτάσεις των δανειστών. Είναι έγκλημα γιατί κόστισε δεκάδες δισ. Επρόκειτο για έγκλημα συνειδητό. Γνώριζαν τις συνέπειές του. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συγκλονιστικά» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνείται να συζητήσει το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε μάλιστα και στις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ επισημαίνοντας πως σχεδιαζόταν κήρυξη έκτακτης ανάγκης, διασφάλιση βασικών αγαθών από υπουργεία, εθνικοποίηση τραπεζών. «Ο κ. Τσίπρας πριν το δημοψήφισμα είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Άμυνας. Ο κ. Καμμένος δήλωνε τότε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος παρουσιάζοντας στοιχεία που, σύμφωνα με τη ΝΔ, αποδεικνύουν πως η απόφαση για το δημοψήφισμα στοίχισε στη χώρα και τους πολίτες περισσότερα από 70 δισ. ευρώ. Όπως είπε το Δημόσιο έχασε 25 δισ. ευρώ, χάθηκαν σοβαρές επενδύσεις, χάθηκαν 21 δισ. από το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει στην ύφεση ενώ έκανε λόγο για απώλεια 21 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, μειώσεις 3 δισ. από εισπράξεις από τη ναυτιλία, μείωση στις εξαγωγές κατά 1,7 δισ. ευρώ ενώ τα λουκέτα στο α’ εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 42%.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, το δημοψήφισμα προκάλεσε τεράστια ζημιά στη χώρα καθώς στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται και τα μέτρα λιτότητας αλλά και ο κόφτης που, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, μπορεί να φτάσουν και τα 17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού είναι τεράστιες, καθώς, όπως είπε, γνώριζαν στην κυβέρνηση πως θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος με καταστροφικές συνέπειες.

«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις 30 Νοεμβρίου του 2011, όταν ετέθη θέμα δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, έλεγε πως «αν επιχειρήσει να θέσει τέτοια ζητήματα, η κατάρρευση θα είναι γεγονός».

Ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε δηλώσεις και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην κυβέρνηση γνώριζαν τις αρνητικές επιπτώσεις από το δημοψήφισμα όπως τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος με τον Μάριο Ντράγκι αλλά και συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη ο οποίος φέρεται να εκτιμούσε πως «χωρίς μνημόνιο, το πρόγραμμα θα καταρρεύσει». Μάλιστα στη ΝΔ στέκονται και στη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι «προφανώς γνώριζαν» ότι θα κλείσουν οι τράπεζες.

«Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα απασχολήσουν την εξεταστική επιτροπή. Η σημερινή μέρα είναι μια θλιβερή επέτειο. Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε συνειδητά εις βάρος του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος ο οποίος και κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης όταν ένα μέλος ή περισσότερα προδιαγράφουν τέτοιας κλίμακας σχέδια για τη χώρα, αν δεν τα γνωρίζει, δεν μπορεί να λέει ότι κυβερνά. Αν τα γνωρίζει, τότε είναι συνυπεύθυνος. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε και γνώριζε καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή