Βουλή … χωρίς βουλευτές συζητεί (;) για την κοινωνική πολιτική στην Ε.Ε.

Βουλή … χωρίς βουλευτές συζητεί (;) για την κοινωνική πολιτική στην Ε.Ε.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις χειρότερες στιγμές της έζησε το απόγευμα της Τρίτης η εθνική αντιπροσωπεία: Μια κοινή συνεδρίαση δύο Επιτροπών με ένα μείζονος σοβαρότητας θέμα ως αντικείμενο, ολοκληρώθηκε με παρόντες τέσσερις – πέντε βουλευτές και αφού είχε προηγηθεί μια διαδικασία η οποία κάθε άλλο παρά Κοινοβούλιο  σύγχρονου κράτους θύμιζε.

Οι δύο Επιτροπές ήταν η Ειδική Διαρκής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και η Κοινωνικών Υποθέσεων. Θέμα ημερήσιας διάταξης; «Η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής». ´Οπως αναφερόταν στη σχετική πρόσκληση που είχαν λάβει τα μέλη των δύο Επιτροπών την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση θα παρίστατο προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη των δύο Επιτροπών ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

Μικρή καθυστέρηση στην προσέλευση του κ. Κατρούγκαλου στάθηκε αφορμή για να "αποκαλυφθεί" ότι ουσιαστικά άλλος ήταν ο στόχος του προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και προεδρεύοντος της συνεδρίασης Αν. Κουράκη: "Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα διαδικασία διαβούλευσης, η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η λεγόμενη COSAC αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ θεσμικής συζήτησης στο οποίο συμμετέχουν από κοινού τα Εθνικά Κοινοβούλια και οι θεσμοί της Ε.Ε.", είπε συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως είχε ήδη διανεμηθεί "για την προετοιμασία της σημερινής συζήτησης το πρόγραμμα των εργασιών της COSAC".

Αρχικώς το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μανιός, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, και αφού μεσολάβησε παρέμβαση του κ. Κατρούγκαλου, ήρθε η σειρά του εισηγητή της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλου – με τον ίδιο και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να εκφράζουν προβληματισμό για την ακολουθούμενη διαδικασία έτσι όπως εξελισσόταν.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, η οποία απλώς υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, επιτιθέμενη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάτι που "ανάγκασε" τον κ. Κουράκη να …υπενθυμίσει ποιό ήταν το θέμα της συνεδρίασης των δύο Επιτροπών. Ακολούθως το λόγο, σε μια σχεδόν απολύτως άδεια από βουλευτές αίθουσα, έλαβαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων και μόνο δύο επιπλέον βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ), οι κ. Γ. Θεωνάς και Αλ. Μεϊκόπουλος. Και αφού συμπληρώθηκαν με παράλληλους μονολόγους δύο ώρες συνεδρίασης, έκλεισε τις εργασίες ο κ. Κατρούγκαλος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι υπέρ της υπέρβασης του καπταλιστικού συστήματος της Ευρώπης: "Θέλουμε το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και μέχρι να συμβεί η υπέρβαση αυτή μας ενδιαφέρει σε τι καπιταλισμό ζούμε. Θα μας ενδιέφερε, για παράδειγμα και έχει διαφορά το αν ζούμε στη Γερμανία του Χίτλερ ή στην Αμερική του Ρούσβελτ" είπε ο υπουργός Εργασίας.

Κατόπιν "όλων" αυτών, ακούστηκε τουλάχιστον παράξενα που ο κ. Κουράκης σημείωσε στο τέλος, πριν φύγουν οι 3-4 βουλευτές και οι πρακτικογράφοι από την αίθουσα: "Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία μου στην Μπρατισλάβα θα είναι πιο ουσιαστική μετά από τη σημερινή συζήτηση".

Έως τη στιγμή που διακριβωθεί τί ήταν αυτό που κράτησε περί τους 100 βουλευτές – μέλη των δύο Επιτροπών μακριά από τη συνεδρίαση (αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι στον κακό σχεδιασμό, για τον οποίο  ευθύνη φέρει το προεδρείο, ή είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν το απόγευμα της Τρίτης;), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένεται από τις υπηρεσίες της Βουλής η δημοσιοποίηση του επίσημου παρουσιολογίου, βάσει του οποίου λαμβάνουν και το γνωστό επίδομα συμμετοχής στις Επιτροπές: όπως προκύπτει από τα πρακτικά, έγιναν οι προβλεπόμενες τρεις αναγνώσεις του καταλόγου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παρουσίες και οι απουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή