Πολιτική θύελλα για το Σχέδιο Β

Πολιτική θύελλα για το Σχέδιο Β

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», για τις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Β (ή Σχέδιο Χ) μετάβασης στη Νέα Δραχμή, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα, που έφερε τη χώρα μία ανάσα από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά ομαδόν από την αντιπολίτευση, ενώ η Ν.Δ. επέμεινε και πέτυχε ύστερα από διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής τη συζήτηση του αιτήματός της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο της μετέωρης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στα capital controls, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών την ώρα της ψηφοφορίας χρειάζεται, σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, οπότε απαιτείται η υπερψήφιση της πρότασης και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι υπεραμύνονταν της απόφασης για το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε είχε κατά νου την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι το δημοψήφισμα ήταν μια αμυντική κίνηση, χάρη στην οποία η Ελλάδα έλαβε μια καλύτερη συμφωνία που τελικά κρίθηκε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε το αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Το αίτημά μας για Εξεταστική Επιτροπή κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων», επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ λίγη ώρα αργότερα, κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν τον πρόεδρο της Βουλής για να διαμαρτυρηθεί για τη νομοθετική και κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής τόσο με επιστολή του της 14ης Ιουνίου προς τον Νίκο Βούτση, όπου αναδείκνυε όλα τα ζητήματα λειτουργίας του κοινοβουλίου και τη μη συζήτηση του αιτήματος της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής, όσο και κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν προς τιμήν του Μπαν Κι Μουν παρουσία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Βούτσης, όμως, είχε αρνηθεί να απαντήσει. «Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης. Το καμπανάκι της Δημοκρατίας καλό είναι να το χτυπάμε για όσα θέματα χρειάζεται και όταν και όπου χρειάζεται. Κανένας δεν έχει την αποκλειστικότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε τον κ. Δένδια, πάντως, ότι η συζήτηση του αιτήματος της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στο τέλος Ιουλίου.

«Οι αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ δείχνουν τι αποφύγαμε, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στη χώρα. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα» σημείωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Σκάνδαλο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει εξετάσει τις ευθύνες Βαρουφάκη μετά τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία για το διαπραχθέν βαρύτατο κακούργημα της παραβίασης πληρεξουσιότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές για τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα.

«Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα. Οσα σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος», τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ερωτηθείς (από τον Real fm) για τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στην Εξεταστική της Ν.Δ., ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπει σε μια τέτοια συζήτηση χωρίς, όμως, να περιμένει κάτι ουσιαστικό, καθώς, όπως είπε, τέτοιες επιτροπές καταλήγουν σχεδόν πάντα σε απαλλακτικά πορίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή