Αίτημα συμβολής στην Κίνα για λύση Κυπριακού

Αίτημα συμβολής στην Κίνα για λύση Κυπριακού

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους με τους οποίους η Κίνα μπορεί να βοηθήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αναζήτησαν κατά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του κ. Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο και ο κ. Ν. Κοτζιάς εξέθεσε προς τον ομόλογό του κ. Γουάνγκ Γι τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας για λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Ωστόσο, το βασικό στοιχείο των συζητήσεων ήταν η συνεργασία πάνω σε ζητήματα πολιτισμού. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού των δέκα εθνών που ανέπτυξαν τους πρώτους πολιτισμούς. Πρόκειται για μια ιδέα που είχε διατυπώσει προ ολίγων μηνών (Οκτώβριος 2015) ο κ. Κοτζιάς και, όπως φαίνεται, προκάλεσε το ενδιαφέρον του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα επιθυμεί τη στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας σε τομείς πέρα από την «ταχύτατα αναπτυσσόμενη διμερή οικονομική συνεργασία». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί για την Κίνα εμπορική δίοδο προς την Ευρώπη, το Πεκίνο βλέπει πολιτικά στην Αθήνα «τον πιο φιλικό της εταίρο εντός της Ε.Ε.». Το τρίπτυχο της ανάπτυξης των σχέσεων συμπληρώνεται, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από την πολιτιστική διπλωματία και τον θαυμασμό που έχουν οι Κινέζοι για τον ελληνικό πολιτισμό. Πρόκειται, αναφέρουν, για «συστατικό “ήπιας ισχύος” που αποτελεί βασικό πυλώνα των σύγχρονων διεθνών σχέσεων για όσους γνωρίζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή