Εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα παραμένει η πρωθυπουργική δέσμευση από του βήματος της Βουλής για δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με «προίκα» ποσά από το πλεόνασμα, με στόχο την κάλυψη απωλειών που έχουν στα εισοδήματά τους εξαιτίας των περικοπών, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Πετρόπουλος ουδέν απάντησε τα σχετικά, αγωνιώδη ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ως να μην έφθανε αυτό, ο κ. Πετρόπουλος αναγνώρισε πως παρά και τον νέο ασφαλιστικό νόμο, το εκρηκτικό πρόβλημα του συστήματος παραμένει: Η κοινωνική ασφάλιση απειλείται από την κρίση που υπάρχει, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι με την πολιτική της η σημερινή κυβέρνηση σταμάτησε την τάση κατάρρευσης συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πρόσθεσε δε ότι με την υφιστάμενη αναλογία 1,3 εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, «το σύστημα δεν βγαίνει». Για να προσθέσει πως λύσεις θα βρεθούν μόνο με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής (υπολογίζεται σε έξι δις ευρώ, σε ετήσια βάση) και με πολιτκές αύξησης της απασχόλησης.

Κατά τα λοιπά, περιέγραψε σειρά μεγάλων προβλημάτων που, όπως είπε, δεν επιτρέπουν ούτε ταχύτατη καταβολή συντάξεων, συγκριτικώς με το χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, ούτε του εφάπαξ. Απαιτούνται δύο μήνες βάσει του νόμου για την προσωρινή προσωρινή σύνταξη από τη στιγμή της αίτησης, σημείωσε. Η κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται μέσα σε ένα μήνα, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα. Συμπλήρωσε δε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται «σε ταμειακό πρόβλημα. Δυστυχώς το σύστημα που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει ταχεία επεξεργασία στοιχείων και καταβολή συντάξεων» συνέχισε.

Το Ταμείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσε η σιωπή του κ. Πετρόπουλου ως προς το θέμα της πρωθυπουργικής αλληλεγγύης, που έθεσαν με παρεμβάσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας τον Μάϊο, κατά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, τόνιζε στη Βουλή: «Εκτός από τον κόφτη πρέπει να υπάρχει και ο δότης». Και υπογράμμιζε πως το νέο Ταμείο θα «προικοδοτηθεί» με 700 εκατ. ευρώ από το (ύψους 1,7 δισ.) πλεόνασμα του 2015, με το επιπλέον πλεόνασμα κάθε χρονιάς και τα μη παραμετρικά μέτρα (τηλεοπτικές άδειες, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόρια, αδήλωτα εισοδήματα κ.ά.). Οπως είχε επισημανθεί τότε από την κυβέρνηση, με το Ταμείο θα επεκταθεί το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, θα διατηρηθεί το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας.

«Είχαμε πει ότι θα επουλώσουμε πληγές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να παρέμβουν οι πάντες, και ο πρωθυπουργός. Αμεσα, χθες πρέπει να επανορθώσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά πλήττονται» τόνισε ο Χρ. Σιμορέλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Μπορούμε να δεσμευτούμε ότι στην επόμενη περίοδο θα υπερασπιστούμε με πειστικά επιχειρήματα ότι δεν μειώνουμε συντάξεις κάτω των 1300 ευρώ όπως είχαμε δεσμευτεί; Υπάρχει σχεδιασμός ανακεφαλαιοποίησης για άντληση εσόδων και αξιοπρεπείς συντάξεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Αθ. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Να βρούμε άμεσα ισοδύναμο για αντικατάσταση απωλειών από ΕΚΑΣ» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ). 

«Για την εξαγγελία του πρωθυπουργού για Ταμείο Αλληλεγγύης (με χρήματα από πλεόνασμα) έχει αρχίσει η προεργασία; Πότε προβλέπεται η δημιουργία και υλοποίησή του;» ρώτησε ο κ. Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ). Εως και ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Θεωνάς έθεσε το θέμα: «Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια εξήγγειλε νομοθέτηση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα προικοδοτηθεί με περίπου 700 εκατ. ευρώ, για να καλύπτει τις απώλειες από το ΕΚΑΣ. Το Υπουργείο ξεκίνησε να καταρτίζει το σχετικό νόμο που πρέπει να έρθει σύντομα για να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού;»

Οσοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν το λόγο ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και πρότειναν να προσκληθούν άμεσα στην Επιτροπή διοικητές Ταμείων προς αυτό το σκοπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή