Οι προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβακίας στην Ε.Ε.

Οι προτεραιότητες της προεδρίας της Σλοβακίας στην Ε.Ε.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ε.Ε. έχει αποτύχει ολοσχερώς στην επικοινωνία της με τους πολίτες», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερ Φίτσο, στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του για το επόμενο εξάμηνο.

Έτσι, το θέμα της «επικοινωνίας της Ε.Ε. με τους πολίτες» μοιάζει να είναι βασικό μέλημα της σλοβακικής προεδρίας, το οποίο, όπως εξήγησε o κ. Φίτσο, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου έδωσε αμέσως μετά, θα είναι μία από τις προτεραιότητες στις συζητήσεις κατά τη συνάντηση κορυφής στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Η βρετανική απόφαση της αποχώρησης δεν αποτελεί μόνο έκφραση της θέσης του βρετανικού λαού» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός στην Ολομέλεια, «αλλά αντικατοπτρίζει και την αποτυχία της Ε.Ε. να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τους πολίτες και να τους πείσει για τα πλεονεκτήματα που τους επιφέρει. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ε.Ε. να αφουγκραστεί τις κριτικές φωνές, τις επικρίσεις, να γίνει πιο ελαστική, λιγότερο γραφειοκρατική και να γίνει πιο δεκτική στην πολυμορφία και τη διαφορετικότητα, να απαλλαγεί από τον ελιτισμό, κάτι που δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο Ευρωπαίος πολίτης. Για τον απλό πολίτη η Ε.Ε. είναι κάτι το απόμακρο και άσχετο με τα προβλήματα της καθημερινότητά του».

Σχετικά με την «πρωτοφανή κατάσταση για την Ε.Ε., που είναι το διαζύγιό της με τη Ηνωμένο Βασίλειο», επεσήμανε ότι η σλοβακική προεδρία σκοπεύει να υιοθετήσει μία πολύ δραστήρια και υπεύθυνη συμπεριφορά για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να είναι εποικοδομητικές, αμοιβαία επωφελείς και να βοηθήσουν όλους όσους θα επηρεαστούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Βέβαια, θα είναι χρονοβόρα αυτή η διαδικασία, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει υπέρ το δέον, αλλιώς θα δώσει λαβή για παρερμηνείες και για μία δυσφορία που δεν θα εξυπηρετήσει την Ε.Ε.», εξήγησε.

 

Επενδύσεις-Απασχόληση

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, νέες θέσεις απασχόλησης και καινούρια εμπιστοσύνη», τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. Έτσι, στην ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς επενδυτικού σχεδίου 2014-2020, η σλοβακική προεδρία θεωρεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των επενδύσεων.

«Ο προϋπολογισμός του 2017 θα πρέπει να είναι και ελαστικός και ισορροπημένος, ταυτόχρονα. Να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές», δήλωσε ο κ. Φίτσο, προσθέτοντας ότι στο πρόγραμμα είναι και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.

Μεταναστευτικό

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πιστεύει ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις πολλών κρατών-μελών, η Ε.Ε. «διαθέτει ένα σύνολο εποικοδομητικών λύσεων». Το θέμα προβλέπεται να συζητηθεί στη διάσκεψη κορυφής στη Μπρατισλάβα, τον Σεπτέμβριο. Προτεραιότητα της προεδρίας του θα είναι «η προάσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η ασφάλεια και λειτουργικότητα της Ζώνης Σένγκεν και η εξάλειψη των αιτιών της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Επίσης, θα υπάρξει στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως με τις χώρες διέλευσης, αλλά και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών».

Η Ε.Ε. στον κόσμο

«Μία νέα παγκόσμια στρατηγική για την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας θα πρέπει να μας δώσει ένα συνολικό όραμα της Ε.Ε. για το μέλλον. Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην εφαρμογή των συμφωνιών σύνδεσης και συνεργασία για την αύξηση της ανθεκτικότητας και των γειτονικών χωρών μας στις εξωτερικές απειλές. Η κρίση της Ουκρανίας που δεν έχει επιλυθεί μας θυμίζει δυστυχώς αυτήν την ανάγκη», σημείωσε ο κ. Φίτσο.

Διεύρυνση

«Από την πείρα μας στη Σλοβακία διαπιστώσαμε ότι η πολιτική διεύρυνσης είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε για μετασχηματισμό και μεταρρύθμιση, που ενισχύει όχι μόνο τη σταθερότητα της Ε.Ε. αλλά και των γειτονικών χωρών. Φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία αυτού του σχεδίου και ως εκ τούτου να κινητοποιήσουμε τα κράτη-μέλη και τις υποψήφιες χώρες για μεγαλύτερη συμμετοχή», τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Διάσκεψη κορυφής στην Μπρατισλάβα

«Η Σλοβακία χαιρετίζει το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μίας άτυπης συνόδου κορυφής των 27 κρατών-μελών στη Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, έχει γίνει δεκτή και μάλιστα ενθουσιωδώς. Θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να συζητήσουμε το όραμά μας», υπογράμμισε ο κ. Φίτσο και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε το επόμενο δίμηνο για την προετοιμασία της διάσκεψης, σε στενή συνεργασία με τα κοινοτικά θεσμικά όργανα.

Προσδοκούμε να επιστεγαστεί η διάσκεψη με συμπεράσματα που να αντισταθμίζουν τις ακραίες ευρωσκεπτικιστικές απόψεις. Αν φύγουμε από τη Μπρατισλάβα με μία δήλωση που να λέει ότι "όλα είναι ρόδινα, αλλά ο κόσμος δεν μας καταλαβαίνει", τότε θα δώσουμε λαβή για μεγαλύτερη κινητοποίηση των ευρωσκεπτικιστών για κατακερματισμό της Ένωσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλήξουμε σε ένα συνετό συμπέρασμα και να ακούσουμε το αίτημα των πολιτών για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές, ακόμα και στις συνθήκες», κατέληξε ο κ. Φίτσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή