Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση Ν.Δ. θα είναι αξιόπιστη»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση Ν.Δ. θα είναι αξιόπιστη»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστολή εξετελέσθη, με το χθεσινό 50λεπτο ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι στο αρχηγείο της ΕΚΤ που επισφράγισε την τριήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη. Στόχος των επαφών, πλην της ενίσχυσης του πρωθυπουργικού προφίλ του προέδρου της Ν.Δ., ήταν η επίθεση γοητείας σε επενδυτές και θεσμούς μέσω της παρουσίασης της δικής του πρότασης διακυβέρνησης που περνά μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας. 

Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του ήταν πολλά. Συνεκτικός ιστός όλων, όμως, ήταν η αξιοπιστία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ενώπιον των συνομιλητών του ότι δεν αρκεί μόνο να αλλάξει το μείγμα πολιτικής προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει ανάπτυξη. Χρειάζεται κυρίως μια αξιόπιστη και συνεκτική κυβέρνηση, που δεν θα έχει σημαία της τη διγλωσσία. Την άποψή του ότι μια τέτοια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε περισσότερες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εντέλει ανάπτυξη, η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στη συζήτηση για χαμηλότερα πλεονάσματα (2%) μετά το 2018, επανέλαβε και ενώπιον του επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Παρόντες στο ραντεβού

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε την άποψή του για τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία του προγράμματος, η οποία δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ψηφίζει μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα εφαρμόζει, καθώς «ξηλώνει» σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και οι χθεσινοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό πρόγραμμα: Παρόντες στο ραντεβού με τον κ. Ντράγκι ήταν ακόμη το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει πρόσφατα και στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Δρέσδη, ο Ιταλός Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΚΤ στο Κουαρτέτο και ο σύμβουλος του επικεφαλής της ΕΚΤ Φρανκ Σμετς. 

Επί τάπητος φέρεται να βρέθηκε στη συνάντηση και το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση –με κυρίαρχη την υπερφορολόγηση– το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπονομεύει την καλλιέργεια επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, η αίσθηση που εξέλαβε από τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο Λονδίνο είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι περίπατος για τον κ. Τσίπρα. 

«Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ντράγκι για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Εξήγησα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και θα προσελκύσουν επενδύσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξερχόμενος της συνάντησης. Στη λιτή της ανακοίνωση για τη συνάντηση η ΕΚΤ αναφέρεται στις προόδους που έχουν γίνει στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Υπογραμμίζει, ωστόσο, την ανάγκη «να υλοποιηθούν ταχέως και αποτελεσματικώς οι εκτεταμένες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και να αναληφθεί η ιδιοκτησία τους, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Σε υψηλούς τόνους ήταν η προσωπική παρέμβαση που έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από το δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή