Δύσκολη η πλειοψηφία των διακοσίων

Δύσκολη η πλειοψηφία των διακοσίων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά δύσκολη θεωρείται η επίτευξη του κυβερνητικού στόχου την απλή αναλογική να ψηφίσουν 200 βουλευτές και να ισχύσει αμέσως, παρά τις «νομοτεχνικές αλλαγές» που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στο αρχικό σχέδιο νόμου κατά την έναρξη της συζήτησης, στην αρμόδια Επιτροπή, διαχωρίζοντας τη διατάξη για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τη διατήρηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε αφορμή για να μπορέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα να δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά τόσο την κατάργηση του μπόνους όσο και το τελευταίο άρθρο του νόμου που προβλέπει την άμεση εφαρμογή του.

Ωστόσο, βάσει των συσχετισμών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη Βουλή, φαίνεται μάλλον αδύνατον να ψηφισθεί η απλή αναλογική από 200 βουλευτές και να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, παρά τη μεταστροφή του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις, την κυβερνητική πρόταση στηρίζουν 177 βουλευτές (144 ΣΥΡΙΖΑ, 9 ΑΝΕΛ, 15 ΚΚΕ και 9 Ενωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή δήλωσε πως επιφυλάσσεται να αποκαλύψει την ψήφο της στην Ολομέλεια – χθες έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και τελική ψήφιση το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου. Αν η ψήφος του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι θετική, τότε η πλειοψηφία θα φθάσει στους 195. Σε αυτούς προστίθενται ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Τούτων δοθέντων, θα «λείπουν» τουλάχιστον τρεις βουλευτές για τη συμπλήρωση των 200, με κυβερνητικούς κύκλους να δηλώνουν πως δεν είναι ανέφικτο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τα κόμματα που δηλώνουν αντίθετα, «δείχνοντας» συγκεκριμένα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, πλην των 75 της Ν.Δ., των 15 του ΠΑΣΟΚ και των 10 του Ποταμιού, ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική και οι τρεις εκ των τεσσάρων ανεξάρτητοι βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. Στ. Παναγούλης, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ 103 βουλευτές και επομένως η απλή αναλογική είναι μάλλον «καταδικασμένη» να εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς αυτό προβλέπει το Σύνταγμα όταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν ψηφίζεται από τα 2/3 της Βουλής, αλλά από απλή πλειοψηφία.

"Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της", ανέφερε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "σκουριασμένες σκέψεις" και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία.

"Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση, και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές. Μπορεί να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ως πρώτο δείγμα λέει ότι θα καταργήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον προηγούμενο εκτρωματικό με τον οποίο υπήρχαν νομοί όπου το πρώτο κόμμα έβγαζε τέσσερις βουλευτές και τα άλλα κόμματα ούτε έναν", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κουρουμπλή σε "μαρτύριο" των βουλευτών.

"Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με προσωπείο", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

"Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών ποιος σας ρωτάει, ποιος σας ρωτούσε ποτέ; Ο βουλευτής ζει το μαρτύριο να κουβαλάει το σταυρό των επικρίσεων, ενώ κανείς δεν τον έχει ρωτήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί όπου ο βουλευτής θα έχει ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή αναλογική και τα πράγματα θα λειτουργήσουν διαφορετικά" τόνισε.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, συμφωνεί με την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, να συσταθεί διακομματική επιτροπή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.

"Το γιατί ένα 40% του λαού έχει γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους" είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος τέλος στα κόμματα της "ευρύτερης αντιπολίτευσης", ζήτησε "να βοηθήσουν για να βρεθούν οι κοινοί τόποι, να μην κλείσουν αυτό το δρόμο" και πρόσθεσε.

"Οι στιγμές είναι ιστορικές. Επιτέλους ύστερα από χρόνια υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και να εμπεδωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου".

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, στην αρμόδια επιτροπή, θα συνεχισθεί την Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή