Ανεβάζει τους τόνους για απλή αναλογική, Plan B η Ν.Δ.

Ανεβάζει τους τόνους για απλή αναλογική, Plan B η Ν.Δ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διμέτωπο ανένδοτο ενάντια στην κυβέρνηση αρχίζει η Ν.Δ., με αιχμή τη σκοτεινή περίοδο που οδήγησε στο δημοψήφισμα και το αίτημά της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς και τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε –αντιγράφοντας τον Μάιο– ότι προκαλεί «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»…

Με αφορμή τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Β, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., με πρώτο τη τάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράφει επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας για το Σχέδιο Β και ζητεί να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που αφορούν το Σχέδιο Χ. Την ίδια ώρα έτερη επίκαιρη επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ. με κύριο στόχο τον Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις που είχε κάνει, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο στις 2 Ιουλίου 2015, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Η Συγγρού επιδιώκει να κρατήσει τους τόνους ψηλά για το Σχέδιο Χ, τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση του προέδρου της Βουλής ότι θα φέρει για συζήτηση στη Βουλή το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Κι αυτό διότι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο Νίκος Βούτσης παρέπεμψε τη συζήτηση στο τέλος Ιουλίου (στις 26), ώστε να επισκιαστεί επικοινωνιακά και από τις ανακοινώσεις για τις συνταγματικές αλλαγές που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου.

Συνταγή ακυβερνησίας

Το δεύτερο σκέλος των αντιπολιτευτικών στροφών που ανεβάζει η Ν.Δ. είναι ο εκλογικός νόμος. Στον τρίτο όροφο της Συγγρού επιμένουν ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας. Προς επίρρωσιν του επιχειρήματός τους χρησιμοποιούν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ότι, αν καθιερωθεί η απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ. Από τη Συγγρού επιμένουν ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ψαλιδίσει την πρωτιά της Ν.Δ. και να εκτρέψει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Αναφερόμενος στο σχετικό με τον εκλογικό νόμο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Κίνα («Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση), ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διαλυτική αντίληψη» για σοβαρά ζητήματα της χώρας και για καιροσκοπισμό.

Την ίδια ώρα, στη Συγγρού κρατούσαν χαμηλά τη χθεσινή παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Real fm υπονόησε ότι η μη επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη από την ημέρα που εξελέγη νέος αρχηγός της Ν.Δ. τον περασμένο Ιανουάριο είναι ευθύνη του νέου προέδρου του κόμματος και όχι δική του. Επιχειρώντας να μη δώσουν συνέχεια, στον τρίτο όροφο της Συγγρού αρκέστηκαν στην επισήμανση του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του κόμματος, «εξέχον κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας, με γνώση και μεγάλη εμπειρία. Η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη». Η επισήμανση συνοδεύτηκε από την αιχμή ότι η πόρτα του προέδρου του κόμματος είναι πάντοτε ανοικτή. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον κ. Μεϊμαράκη επανειλημμένως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και να τον βάλει στο παιχνίδι, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Συνεργάτες του πρώην προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν, πάντως, ότι η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη συνδέεται με τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα, περίοδο στην οποία ο κ. Μεϊμαράκης, όπως έλεγαν, ανέλαβε το τιμόνι της Ν.Δ. και βοήθησε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή