Οικονομία και χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα με Μπαράκ Ομπάμα

Οικονομία και χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα με Μπαράκ Ομπάμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, τόσο για το προσφυγικό και την ευαίσθητη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για τις εξελίξεις στο οικονομικό πρόγραμμα της Αθήνας, αντανακλά η σημερινή ημίωρη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι (14.30 ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και θα διαρκέσει μισή ώρα. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Ομπάμα και θα έχει ως ατζέντα το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, την αναταραχή που δημιουργεί στην Ε.Ε. το Brexit, το προσφυγικό, αλλά και ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί και με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που –όπως τόνιζαν–, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει έντονη διπλωματική κινητικότητα από ελληνικής πλευράς.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα θα είναι –εκτός απροόπτου– η τελευταία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος διανύει τους τελευταίους μήνες στο αξίωμά του. Η συνάντηση των δύο ανδρών διαθέτει έναν συμβολισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ υποστήριξαν μια σειρά από αποφάσεις που ταυτίστηκαν και με την ελληνική στρατηγική σε ορισμένα ζητήματα. Eνα από αυτά τα ζητήματα είναι και η συνέχιση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος προς αποφυγήν των αυξημένων προσφυγικών ροών. Βέβαια, αυτή την περίοδο το ευρωατλαντικό σύστημα κλονίζεται από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., κάτι που προκαλεί ανησυχία και συζητείται εκτενώς και μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Στην Ουάσιγκτον προφανώς αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και για τους πιο αδύναμους κρίκους της Ε.Ε., στους οποίους σαφώς εντάσσεται και η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ούτε, βεβαίως, η δημόσια ενθάρρυνση αυτής της κίνησης από τον κ. Ομπάμα.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια άλλη συνάντηση του κ. Τσίπρα με ομόλογό του, αρχηγό κράτους, στη Βαρσοβία αυξημένο είναι το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά. Χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Κοτζιάς συνάντησε τον Καναδό ομόλογό του κ. Στεφάν Ντιόν.

Το πρόγραμμα Κοτζιά

Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Πόποσκι και της Εσθονίας κ. Μαρίνα Κάλιουραντ. Υπενθυμίζεται ότι στη Βαρσοβία βρίσκεται, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή