Στην ατζέντα Τσίπρα ο ανασχηματισμός

Στην ατζέντα Τσίπρα ο ανασχηματισμός

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού άφηναν χθες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. «Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρξουν», επισήμαιναν οι συγκεκριμένες πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ανασχηματισμός δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Ως προς το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην κυβέρνηση και νέα πρόσωπα, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι κάθε πιθανή περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός έχει ήδη κατά νου διάφορες μετακινήσεις, εκ των οποίων ορισμένες είναι πιο εύκολες, ενώ άλλες επιφυλάσσουν έντονο ενδοκομματικό ρίσκο.

Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή τον κ. Μουζάλα και τη μίνι κρίση που είχε προκαλέσει το γλωσσικό ολίσθημα το οποίο μετέτρεψε την ΠΓΔΜ σε «Μακεδονία». Θα πρέπει να θεωρείται εξόχως πιθανή μία «τιμητική εξορία» για τον κ. Μουζάλα, ο οποίος δεν αποκλείεται να μετακινηθεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε κάποιον διεθνή οργανισμό, εν είδει αναγνώρισης της δουλειάς του στο προσφυγικό. Δεν θα πρέπει να αποκλείονται αλλαγές ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε διά της σιωπηλής απομάκρυνσης του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, είτε διά της μετακίνησης του κ. Νίκου Παππά σε κάποιο σημαντικό παραγωγικό υπουργείο. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, φαίνεται ότι ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης δεν θα μετακινηθεί, καθώς αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συχνά… έντονη συμπεριφορά του τελικά λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης. Δεν είναι διόλου απίθανη η μετακίνηση των κ. Γιώργου Σταθάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Πάνου Σκουρλέτη, ενώ αρκετή ενδοκομματική γκρίνια έχει ακουστεί για τους χειρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ως προς τους λεγόμενους «πασοκογενείς», η υπουργοποίηση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δεν αποκλείεται. Για τους υπολοίπους υπάρχει σθεναρή αντίσταση από την ενδοκομματική αντιπολίτευση των «53».

Οι ίδιες ανώτατες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με ικανοποίηση το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, λέγοντας ότι «η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση πέτυχε «τρία στα τρία» στην Κίνα, καθώς επιτεύχθηκαν συμφωνίες με την Cosco, την Alibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογία ΖΤΕ. Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα, οι ίδιες πηγές περιγράφουν ως πρωταρχικό στόχο την «ενίσχυση της απασχόλησης». Ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί «δίχως προβλήματα» και πρόσθεταν πως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων υπάρχει στήριξη από τις «προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», ενώ «ουδείς συζητά ομαδικές απολύσεις». Επίσης εκτιμούσαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 η κυβέρνηση θα έχει «περάσει τον κάβο» και εξέφραζαν την ελπίδα να μη σπάσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Ως προς τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμαιναν ότι, βάσει των σχετικών δημοσκοπήσεων, είναι σαφές ότι οι πολίτες συμφωνούν τόσο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό όσο και με την καθιέρωση απλής αναλογικής. Ωστόσο κατέληγαν ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας απέχει πολύ από το τέλος της.

Σαμαράς: Δεν θα έφερνα ένα ποδήλατο

«Βεβαίως, ποτέ δεν είχα σκεφτεί να φέρω πίσω ένα ποδήλατο». Η συγκεκριμένη φράση αναρτήθηκε από τον κ. Αντώνη Σαμαρά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Και συνιστά μία μάλλον ασυνήθιστη για τα δεδομένα του πρώην πρωθυπουργού απάντηση στις ανώτατες κυβερνητικές πηγές που κατά την επιστροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα αναρωτιούνταν για τα διεθνή επιτεύγματα του κ. Σαμαρά στη διάρκεια της θητείας του. Συγκεκριμένα, οι ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρείχαν την έμπνευση στον κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι: «Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας». Η απάντηση του κ. Σαμαρά εδράζεται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε –σε ιδιαίτερα χαλαρή ατμόσφαιρα– ως δώρο από τον Kινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ ένα ποδήλατο (προφανώς κινεζικής κατασκευής). «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη η συνεργασία στον πολιτισμό και στην παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας», είχε πει λαμβάνοντας το δώρο ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή