Εντι Ράμα: «Η Αλβανία διακατέχεται από ευρωαισιοδοξία»

Εντι Ράμα: «Η Αλβανία διακατέχεται από ευρωαισιοδοξία»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΒΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Πολλές χώρες στην Ευρώπη διακατέχονται από ευρωσκεπτικισμό, εμείς όμως διακατεχόμαστε από ευρωαισιοδοξία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Η Αλβανία ήδη από το 2009 έχει αιτηθεί την είσοδό της στην Ε.Ε., ένα όραμα το οποίο μάλιστα συμμερίζεται το 90% του πληθυσμού. «Η εκστρατεία του Leave ήταν απαράδεκτη», σχολίασε χωρίς περιστροφές ο Ράμα, «περιελάμβανε μύθους αλλά όχι στοιχεία». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στοχοποίηση των Αλβανών ως επικείμενων «εισβολέων» από τους υπέρμαχους του Brexit, διευκρίνισε ότι από το 2010 οι Αλβανοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε., αλλά αυτό αφορά τη Ζώνη Σένγκεν. «Η Μ. Βρετανία είναι εκτός Σένγκεν, όταν εγώ ως πρωθυπουργός καλούμαι να πάω, απαιτείται μία εβδομάδα για την έκδοση βίζας και δύο για εκείνη των υπουργών, υπολογίστε τι ισχύει για τους υπόλοιπους υπηκόους».

Τους Αλβανούς του εξωτερικού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός «μεγάλο κεφάλαιο», «όχι μόνον από οικονομική άποψη, αποτελούν σημαντικούς φορείς τεχνογνωσίας». Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστρέφουν, ειδικά από την Ελλάδα. «Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά τους υπολογίζουμε σε 120.000 άτομα, ενώ πολλοί μετανάστευσαν κατευθείαν στη Γερμανία», διευκρίνισε ο Ράμα στην «Κ». Πλάι σε όσους Αλβανούς επενδύουν τις οικονομίες τους από τα χρόνια εργασίας στην Ελλάδα είναι και πολλοί Ελληνες που επιχειρούν στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού υπουργείου Οικονομικών, 756 ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες. Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται τρεις ελληνικές τράπεζες, ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, δύο εκπαιδευτικοί οργανισμοί, μεγάλες κατασκευαστικές και εταιρείες δομικών υλικών, ενώ παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία στον συνολικό όγκο εμπορικών συναλλαγών.

Σε κλίμα ευρω-ευφορίας, λοιπόν, η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις: αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, όπως και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη χώρα. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην 21η Ιουλίου, όταν το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει σειρά μέτρων για την εξυγίανση της δικαστικής εξουσίας, κάτι που απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 των βουλευτών και αποτελεί ένα προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σημασία δεν έχει μόνον ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι», κατέληξε ο Αλβανός πρωθυπουργός, που πιστεύει ότι η διαδικασία ένταξης θα εκσυγχρονίσει στη χώρα. «Δεν πρόκειται για επέκταση της Ε.Ε., αλλά για συμπλήρωσή της», είπε ο Ράμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊστής. «Επιπλέον, με τα Βαλκάνια στους κόλπους της Ε.Ε. η Ευρώπη θα είναι ασφαλέστερη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή