Αντεπίθεση από ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο

Αντεπίθεση από ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να καταψηφίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έμελλε τελικά να προκαλέσει ρήγμα και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μέσω διαρροών της χθες η ΔΗΜΑΡ, που έχει αποφασίσει μέσω του προέδρου της κ. Θαν. Θεοχαρόπουλου (που είναι και βουλευτής της ΔΗΣΥ) να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, όχι μόνον έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχείρησε να εμφανιστεί ότι εκείνη εκφράζει στο εξής τις υγιείς δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευθεί ότι με non paper η ΔΗΜΑΡ έκρινε σκόπιμο να αναδείξει ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί μόνον εκείνη, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου, όπως και ο κ. Γ. Ραγκούσης με τον οποίο μάλιστα ο κ. Θεοχαρόπουλος διοχέτευσε στον Τύπο ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία. «Είναι αδιανόητο να χάνεται αυτή η ευκαιρία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν η απλή αναλογική έχει κοινωνική πλειοψηφία», αναφέρεται στο non paper της ΔΗΜΑΡ και εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζεται στην κ. Γεννηματά ότι εξαιτίας της δικής της αναίτιας μεταστροφής «θα απομονώσει τη Συμπαράταξη από ευρύτερες κοινωνικές μάζες»!

Επισημαίνεται ότι στην παρέμβασή του ο Γ. Ραγκούσης –την οποία δείχνει να υιοθετεί πλήρως η ΔΗΜΑΡ– χαρακτηρίζει «πολιτικά και ιστορικά έκθετους» τόσο την κ. Γεννηματά, όσο και τον κ. Στ. Θεοδωράκη για την επιλογή τους να καταψηφίσουν την απλή αναλογική και τους θέτει το «αμείλικτο», όπως το χαρακτηρίζει, ερώτημα «γιατί θέλουν να χαρίσουν 50 έδρες στη Ν.Δ. όταν αυτές δεν θέλει να της τις δώσει ο λαός;». Αντίστοιχη άποψη είχε εκφράσει άλλωστε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υπενθύμισε προχθές ότι υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση ούτε η στάση της ΔΗΜΑΡ, ούτε βέβαια και των κ. Παπανδρέου και Ραγκούση φαίνεται να μεταβάλλουν τις ισορροπίες που έχουν ήδη διαμορφωθεί. Οπως όλα δείχνουν, την κατάργηση του μπόνους εκτός από τους βουλευτές της Ν.Δ. (75), του ΠΑΣΟΚ (15) και του Ποταμιού (10) θα καταψηφίσουν και οι ανεξάρτητοι κ. Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος, ενώ χθες ο κ. Στ. Παναγούλης δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Επομένως –και με την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές– τουλάχιστον 103 βουλετές δεν θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος, με συνέπεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοδοκιμασθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή