Χρηματοδότηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης σε στεριά και θάλασσα

Χρηματοδότηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης σε στεριά και θάλασσα

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων τοπικών προγραμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο:

A. του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ή /και

B. της Προτεραιότητας 4 «Αύξηση της Απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020.

Οπως αναφέρεται στα δημοσιευμένα στοιχεία, η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΤΑΠΤοΚ (Community Led Local Development, CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, αποτελεί μια μέθοδο σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών και περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

– Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης σε τοπική βάση, που προορίζονται για σαφώς χωρικά προσδιορισμένες περιοχές.

– Τοπικές εταιρικές σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, καλούμενες «Ομάδες Τοπικής Δράσης» (ΟΤΔ).

– Προσέγγιση εκ των κάτω προς τα άνω ως προς την εφαρμογή μιας στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης.

– Πολυτομεακό σχεδιασμό και υλοποίηση της στρατηγικής με βάση την αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων και έργων διαφόρων τομέων της τοπικής οικονομίας.

– Δυνατότητα εφαρμογής μιας πολυταμειακής προσέγγισης.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά στην επιλογή:

– Των περιοχών που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της Στήριξης για Τοπική Ανάπτυξη του ΠΑΑ 2014-2020 ή/και του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

– Των τοπικών εταιρικών σχημάτων/Ομάδων Τοπικών Δράσεων (ΟΤΔ) που θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν τις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης στις περιοχές τους.

– Των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων που θα εφαρμοστούν στις περιοχές αυτές.

Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν ενίσχυση μόνον από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνον από Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας ή και από τα δύο προγράμματα. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται σε δύο φάσεις: όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς καταθέτουν Φάκελο Α (που αφορά την προετοιμασία του Τοπικού Προγράμματος) και, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, Φάκελο Β, που αφορά μεταξύ άλλων τους στόχους και τη στρατηγική του Τοπικού Προγράμματος, τις δράσεις του κ.ά. Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης των φακέλων υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.espa.gr/Lists/Proclamations/Attachments/3044/agrifish_160614_CLLD_Prosklisi.pdf

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης μπορούν να συμμετέχουν εταιρικά σχήματα/Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) ως φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης LEADER, η οποία πρέπει να στοχεύει σε μία ή σε περισσότερες θεματικές κατευθύνσεις τοπικής ανάπτυξης σε σαφώς προσδιορισμένες περιοχές (αγροτικές ή/και αλιείας και υδατοκαλλιέργειας). Τα εταιρικά σχήματα, υφιστάμενα ή υπό σύσταση, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

– Συνιστούν νόμιμη κοινή δομή του δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ενδεικτικοί εταίροι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, περιφερειακοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, επιστημονικοί Φορείς, Επιμελητήρια κ.ά.).

– Η εταιρική σχέση να είναι σύμφωνη με τους Κανονισμούς Ε.Ε.

– Δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης.

– Το καταστατικό ή το σχέδιο καταστατικού τους να διασφαλίζει τη δυνατότητα διαχείρισης δημοσίων/κοινοτικών κονδυλίων.

– Δεν τελούν σε πτώχευση και σε διαδικασία κήρυξης πτώχευσης/εκκαθάρισης και είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

– Δεν αποτελούν εξωχώρια εταιρεία.

– Προτείνουν την Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) ως επίπεδο λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και εφαρμογή των τοπικών προγραμμάτων.

– Η έδρα τους ή παράρτημα αυτής βρίσκεται εντός της περιοχής εφαρμογής ή στην ευρύτερη περιοχή με ευχερή πρόσβαση προς και από την περιοχή παρέμβασης.

– Ειδικότερα, για πόρους του Προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας, οι φορείς απαιτείται να διαθέτουν και διαχειριστική ικανότητα.

Περιοχή εφαρμογής

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, οι περιοχές εφαρμογής και για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ-Μέτρο 19) και για το Ε.Π. Αλιεία και Θάλασσα (ΕΠΑλΘ) θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Να προτείνονται από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω» προσέγγισης.

– Να έχουν επαρκή κρίσιμη μάζα, δηλαδή ο μόνιμος πληθυσμός να είναι μεταξύ 10.000 – 150.000 κάτοικοι.

Προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνη για την προετοιμασία των τοπικών προγραμμάτων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 80.000 ευρώ ανά πρόταση.

Για τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης:

– Με πόρους μόνον του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ο προϋπολογισμός του κάθε τοπικού προγράμματος μπορεί να ανέλθει έως 8 εκατ. ευρώ και έως 12 εκατ. ευρώ αν ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής εφαρμογής είναι άνω των 100.000 κατοίκων.

– Με πόρους μόνο του Ε.Π. Θάλασσα και Αλιεία (ΕΠΑλΘ) ο προϋπολογισμός κάθε υποβαλλομένου τοπικού προγράμματος πρέπει να είναι άνω των 3 εκατ. ευρώ.

– Με πόρους ΠΑΑ και ΕΠΑλθ ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως 12 εκατ. ευρώ και έως 16 εκατ. ευρώ για περιοχές με μόνιμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 336.339.870 ευρώ και αναλύεται σε:

– 322.222.222 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

– 54.117.648 ευρώ από το Ε.Π. Θάλασσας και Αλιείας.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 20/07/2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00 για την υποβολή του Φακέλου Α και 16/09/2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00 για την υποβολή του Φακέλου Β.

Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

– Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων μπορεί να εφαρμοστεί σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε., που θα είναι κατά μέγιστον 50 και μπορούν να καλύπτουν έκταση ίση έως και το 100% των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης LEADER. Συμπεριλαμβάνεται ο νομός Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι του Νομού Αττικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

– Οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αποτελούνται από Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες των οποίων ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός ή ο μόνιμος πληθυσμός των εκτός σχεδίου περιοχών είναι μικρότερος των 15.000 κατοίκων, με εξαίρεση τα μικρά νησιά, στα οποία δεν έχει ισχύ ο ανωτέρω πληθυσμιακός περιορισμός (αφορά το σύνολο των νησιών της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια).

Για το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ)

Εφαρμόζεται σε περιοχές με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

– Μια περιοχή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας η οποία επιλέγεται για την παροχή ενίσχυσης πρέπει να είναι περιορισμένης έκτασης και κατά κανόνα μικρότερη από μια περιοχή του επιπέδου NUTS III (νομός), δηλαδή η γεωγραφική έκτασή της (αθροιστικά) να μη ξεπερνάει τα 6.000 τ. χλμ.

– Οι παράκτιες ζώνες των ηπειρωτικών περιοχών και των μεγάλων νησιών, κατά κανόνα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 χλμ. από την ακτή ή τα 5 χλμ. από το όριο ποταμού, λίμνης ή λιμνοθάλασσας.

– Η απασχόληση στον κλάδο «αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» (απογραφή 2011) προς τη συνολική απασχόληση των περιοχών «αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 0,36%.

Σε περιπτώσεις ενίσχυσης μόνο από πόρους του ΕΠΑλΘ θα επιλεγούν 10 περιοχές εφαρμογής, ενώ για ενισχύσεις από το ΕΠΑλΘ και το ΠΑΑ δεν υπάρχει περιορισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή