Προς… ανώδυνες αλλαγές αντί ριζικού ανασχηματισμού

Προς… ανώδυνες αλλαγές αντί ριζικού ανασχηματισμού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καλλιέργεια κλίματος υπερβολικών προσδοκιών και μιας σχεδόν «μεταφυσικής ευφορίας», εικόνα που κάθε άλλο παρά αντιστοιχεί με τις δυσκολίες και την κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα, έκανε λόγο στην «Κ» σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Δηλώσεις ακόμη και του ιδίου του πρωθυπουργού ότι περίπου όλα βαίνουν θαυμάσια στη χώρα, αλλά και κυβερνητικών στελεχών που υποβαθμίζουν πλήρως την ένταση των προβλημάτων για να αναβαθμίσουν τη δική τους ιστορία επιτυχίας, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Τα περί αλλαγών

Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε ταυτόχρονα την έντονη δυσφορία του για την εκ νέου διαρροή πληροφοριών σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση χάνει τη σοβαρότητά της επαναλαμβάνοντας συνεχώς το σενάριο αυτό. Κορυφαίο κομματικό στέλεχος που γνωρίζει τους τακτικισμούς, όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποσκιρτήσεις και αποχωρήσεις, αλλά θα επιδιώξει να κάνει –αν κάνει– ανώδυνες αλλαγές για να μην επηρεαστεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εστιάζοντας η κυβέρνηση στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και όχι στην επίλυσή τους, τακτική που όπως εκτιμούν σύντομα θα προκαλέσει κόπωση και θα κάνει τον κύκλο της, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης έναντι της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προοιωνίζεται ενδεχομένως μια πιο σκληρή στάση των δανειστών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει το κρίσιμο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με εμφανή ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα εξελίσσονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το φθινόπωρο, γεγονός αρνητικό για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με την όξυνση του κοινωνικού μετώπου και παράλληλα, σημειώνει υψηλά ιστάμενη κομματική πηγή, τον Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιεί το συνέδριό του σε ένα κλίμα γενικευμένης κρίσης, εσωτερικής και διεθνούς.

Κυβερνητική πηγή άφησε να εννοηθεί ότι, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα να ανοίξουν και δεύτερο κύκλο διεργασιών, πάλι για τον εκλογικό νόμο, με πρόθεση να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των ομογενών ή και σε άλλα θέματα.

ΤΧΣ και υπερταμείο

Στους «πονοκεφάλους» του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται επίσης η στελέχωση του ΤΧΣ και του νέου υπερταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πρώτο θέμα ήδη υπάρχουν οι παραιτήσεις των μελών του και αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα. Στο δεύτερο θέμα υπάρχει ένα θολό τοπίο, καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, δηλαδή να βρεθούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, τα οποία όμως θα είναι αποδεκτά και από τους εταίρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το υπερταμείο έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο σημερινός επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος όμως ήδη είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τις δυσλειτουργίες μεταξύ κυβέρνησης – κόμματος και κυρίως το θέμα της διεύρυνσης. Οπως σημειώνει ο ίδιος κορυφαίος κομματικός παράγοντας, σε κοινωνικό επίπεδο και ενόψει του συνεδρίου, η διεύρυνση έχει ήδη αποτύχει. Δηλαδή δεν υπάρχει, όχι ρεύμα, αλλά ούτε στοιχειώδης κινητικότητα για συμμετοχή και εγγραφή νέων μελών. Κατά συνέπεια, προσθέτει, η διεύρυνση, αν γίνει, θα επικεντρωθεί σε κινήσεις κορυφής αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητος.

Η ίδια πηγή αποκλείει προς το παρόν συνεργασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ ή τον Γ. Παπανδρέου και οι όποιες κινήσεις θα γίνουν σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα αυτό θα είναι από τα πλέον σοβαρά ενόψει του συνεδρίου και πιθανόν να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή