Ασκήσεις ισορροπίας Μητσοτάκη με funds

Ασκήσεις ισορροπίας Μητσοτάκη με funds

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βεβαίως και να επενδύσετε στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τη χώρα». Μια τέτοια απάντηση από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αγωνιώδες ερώτημα επενδυτών, αν πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα ή όχι, δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Κι ας συνοδεύτηκε από την έκφραση του σχετικού προβληματισμού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτονόητες δεν είναι ούτε οι συναντήσεις με περισσότερους από 200 επενδυτές που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε, όμως, και η παρουσίαση ενώπιον των επενδυτών των βασικών αξόνων του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. στην οικονομία.

O φάκελος με τις 40 σελίδες, που μοιράστηκε σε όλους τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και περιέχει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ., ήταν η τεκμηρίωση των κυβερνητικών προθέσεων της νέας ηγεσίας της Συγγρού απέναντι σε ένα απαιτητικό ακροατήριο που ξέρει τι θέλει και γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα. Στόχος η αξιοπιστία, καθώς η εικόνα της χώρας πάσχει σοβαρά στο εξωτερικό και πλέον εκφράζονται ανοικτά οι αμφιβολίες για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν είναι ξένο στον κ. Μητσοτάκη και δεν έκανε δίκη προθέσεων. Εξέφρασε, όμως, τον προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας, για την αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit, καθώς και για τον προωθούμενο εκλογικό νόμο. Το ερώτημα επανήλθε πιεστικά στις περισσότερες συναντήσεις: «Αν το μέλλον είναι η πολιτική αστάθεια, γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα;».

Η κρίσιμη απάντηση

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης, παρότι υπογράμμισε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, επιχείρησε να πείσει τους συνομιλητές του ότι αξίζει να επενδύσει κανείς στη χώρα. «Δεν μπορώ να μην σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου για την πολιτική της κυβέρνησης και πού αυτή οδηγεί, αλλά σίγουρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα», απάντησε και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας επί κυβερνήσεως Σαμαρά/Βενιζέλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη μείωση φόρων του 2014 επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη και πέτυχε τους στόχους.

Ο επαγγελματισμός και η τεχνοκρατική αύρα της παρουσίασης των προτάσεων της Ν.Δ. δεν σημαίνουν ότι οι συζητήσεις έμειναν στους οικονομικούς δείκτες και στα ποσοστά των πλεονασμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πολιτική εισαγωγή για να εξοικειώσει τους συνομιλητές του με το βασικό σκεπτικό των προτάσεών του και στη συνέχεια δεχόταν ερωτήσεις. Οι περισσότερες ήταν πολιτικού περιεχομένου. Κάποιες συνδέονταν με τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Β΄ ή Σχέδιο Χ που έφθασαν μέχρι το Λονδίνο. Κάποιες άλλες, προερχόμενες από funds που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των NPLs και της ακίνητης περιουσίας, ήταν ιδιαίτερα επικριτικές προς την κυβέρνηση. Οι επενδυτές διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο της Ν.Δ. για το θεσμικό πλαίσιο.

Ο μαραθώνιος με τους επενδυτές οργανωνόταν αθόρυβα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε περισσότερους από 200 επενδυτές και εκπροσώπους funds στο Λονδίνο. Η πλειονότητα προερχόταν από την Deutsche Bank και την Goldman Sachs, αλλά και από την Blacrock, καθώς και από εκπροσώπους εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Τα ραντεβού οργανώθηκαν σε ομάδες τριών, πέντε, δώδεκα και δεκαπέντε ατόμων, ενώ στην πολυπληθέστερη συμμετείχαν πενήντα.

Την ευθύνη για την προετοιμασία του 40σέλιδου φακέλου, που μοιράστηκε σε όλους τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και ήταν παρών σε όλες τις συναντήσεις. Ο μαγικός φάκελος περιείχε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Αυτοί περιστρέφονται γύρω από την εκτίμηση ότι οι στόχοι ανάπτυξης της τάξεως του 4% είναι εφικτοί εφόσον υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης του πακέτου Γιούνκερ και άλλων μέτρων και κυρίως, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Το επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συντελεστών, καθώς και ότι είναι εφικτός ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Βασικός άξονας της πρότασης της Ν.Δ. είναι ακόμη ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το οποίο δεν θα περνά μόνο μέσα από την οικονομία, αλλά και μέσα από την υγιή λειτουργία των θεσμών.

Τι συζήτησε για 50΄ με τον Ντράγκι

Ξένοι δεν ήταν οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη ούτε στο αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, είχε συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Δρέσδη. Στη συνάντηση που κράτησε 50΄, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αναγνωριστική συζήτηση για την πρότασή του για χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 2% μετά το 2018. Η πρόταση για χαμηλότερα πλεονάσματα έχει διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον Γιάννη Στουρνάρα και φέρεται να έχει τις ευλογίες του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε στους συνομιλητές του –παρόντες ήταν ακόμη ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Κουαρτέτο Φραντσέσκο Ντρούντι και ο σύμβουλος του κ. Ντράγκι Φρανκ Σμετς– το σκεπτικό του ότι μια αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους και, άρα, να είναι πιο ευέλικτη στο μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσει και να πετύχει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Εμείς εννοούμε αυτά που λέμε», ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας –και το πλήγμα που έχει δεχθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα– είναι κορυφαίο. Συζήτηση έγινε και για την πορεία του προγράμματος. Σε αυτήν ο πρόεδρος της Ν.Δ .εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή