Ενας μήνας διαπραγμάτευσης χάθηκε ήδη

Ενας μήνας διαπραγμάτευσης χάθηκε ήδη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα δεν έχουν επηρεάσει όπως φαίνεται μόνο τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τους εκπροσώπους της τρόικας. Τα στελέχη και των δύο στρατοπέδων φαίνεται να έχουν περιέλθει σε «καλοκαιρινή ραστώνη», η οποία όμως μάλλον θα διακοπεί –πρόσκαιρα ή μη θα φανεί στη συνέχεια– στο αυριανό Eurogroup. Και αυτό γιατί στην αίθουσα της συνεδρίασης αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία, καθώς στην παρουσίαση των θεσμών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα τον τελευταίο μήνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επισπεύσει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, να τα υλοποιήσει εντός Ιουλίου, αντί του Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κλείσει γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα και τον επόμενο έλεγχο.

Ωστόσο, η έως τώρα δραστηριότητα δεν δείχνει να επαληθεύονται οι παραπάνω προθέσεις. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της τρόικας υπάρχουν κάποιες εξ αποστάσεως συζητήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «έντονες». Αντιθέτως, σημειώνουν ότι από τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (αυτά που θεωρητικά όλοι θα ήθελαν να γίνουν τον Ιούλιο), η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι κάποια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, για άλλα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και για κάποια υπάρχει μία αρχική ανταλλαγή απόψεων. Ειδικότερα:

•Για τον Σεπτέμβριο έχει μεταφέρει η κυβέρνηση τις δράσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα στελεχωθεί και το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ για τον Σεπτέμβριο φαίνεται να παραπέμπεται και η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο (σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κ.λπ).

•Για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τον ενεργειακό κλάδο, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τότε που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για 5 δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ζήτημα το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν «σημαντικό» και «δύσκολο».

•Σε πολύ αρχικό στάδιο βρίσκεται η επικοινωνία Αθήνας – θεσμών για τα 6 προαπαιτούμενα που αφορούν στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων. Πέραν των δράσεων που προαναφέρθηκαν για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου και της μεταφοράς του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ σε αυτό, πρέπει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

Ενα θέμα στο οποίο στελέχη των θεσμών εκτιμούν ότι θα υπάρξει «πρόβλημα» είναι η υπόθεση της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που πρέπει να περάσουν στο νέο υπερταμείο, αλλά το υπουργείο Αμυνας προσπαθεί να αποδείξει ότι η εταιρεία επιτελεί έργο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν πρέπει να μεταφερθεί στο υπερταμείο.

Για τα θέματα αυτά αναμένεται να ασκηθεί πίεση από το Eurogroup προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών αύριο, ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των δράσεων. Αλλωστε, στην τρόικα θεωρούν ότι δεν πρόκειται για «δύσκολες αποφάσεις», αλλά βλέπουν ότι απαιτείται συντονισμός μεταξύ υπουργείων για την υλοποίησή τους και φοβούνται ότι είναι πολύ πιθανό να «χαθεί» το καλοκαίρι, προκαλώντας καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή