Κυρ. Μητσοτάκης: Στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα το Ισραήλ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα το Ισραήλ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για τη χώρα μας και εξέφρασε την χαρά του που η πολιτική προσέγγιση, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είναι μια πολιτική, η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος, στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Σημείωσε επ'αυτού, ότι ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων.

«Στη συνέχεια της επίσκεψής μου, θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές εταιρίες start ups, για να μπορέσω να διαπιστώσω ο ίδιος τον τρόπο, με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά, για το πώς στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πώς μεγαλώνουν, πώς προσελκύουν κεφάλαια και πώς τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ Μητσοτάκης και Ριβλίν, συμφώνησαν ότι ο λαϊκισμός καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να διορθωθούν προβλήματα της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Ριβλίν, αναφερόμενος στα ζητήματα τρομοκρατίας, τόνισε την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το ισλαμικό κράτος (ISIS) και το Ιράν, ενώ έκανε αναφορά στη στάση τόσο του ιδίου του κ. Μητσοτάκη, όσο και συνολικά της οικογένειάς του – που διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ – στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ισραηλινός Πρόεδρος τόνισε ότι μια πολυεπίπεδη οικουμενική κρίση φέρνει κρίση και στις κοινωνίες, και ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην τρομοκρατία. Επίσης, τόνισε στον κ. Ριβλίν την ανάγκη οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ να γίνουν ισχυρότερες και στενότερες, επισημαίνοντας ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή και είναι σημαντικό για τους λαούς μας να έχουμε ηρεμία. Ακόμη, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δυο χωρών στρατηγικές και είπε ότι ξεπερνούν τις όποιες πολιτικές γραμμές των κομμάτων. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για έξοδο από αυτήν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από το Ισραήλ, επενδύσεων αναγκαίων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κνεσέτ, κ. Γιούλι Εντελστάιν. Επίσης, θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, κυρία Αγιελέτ Ναχμίας-Βερμπιν, καθώς και με την Υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος «Σιωνιστική Ένωση», κυρία Τζίπι Λίβνι. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την Παλαιστινιακή ηγεσία, καθώς και επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή