ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ για προσφυγικό: Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα

merkel-gia-prosfygiko-den-mporoysame-na-afisoyme-moni-tis-tin-ellada-2142143

Το θέμα με το οποίο ξεκίνησε η συνέντευξη ήταν βεβαίως το Brexit. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ παρά τις διαφορετικές απόψεις που κατά καιρούς ακούγονται, ότι ενδεχομένως θα βρεθούν τρόποι ώστε η Βρετανία να παραμένει μέλος της ΕΕ παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και είμαι απολύτως πεπεισμένη πως θα κατατεθεί η αίτηση εξόδου» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί είναι αυτοί κυρίως που θα πρέπει να έχουν ένα Plan B ωστόσο τόνισε πως θα μεσολαβήσουν ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πιθανότατα με τη διάδοχο του σημερινού Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Αναφορές και στην Ελλάδα

Η συζήτηση περιστράφηκε ακόμη γύρω από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία και στις αιτιάσεις που συχνά ακούγονται ότι είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών και ενδεχομένως να συνέβαλε έτσι και στο Brexit:

«Θα ήθελα να πω το εξής όσον αφορά την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Γερμανία. Η Γερμανία ακολούθησε μια πολιτική την οποία δεν αποφάσισε μόνη της, μια πολιτική που λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και επίσης χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι, για να πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, η κρίση ξέσπασε όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 14%. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι βρήκαμε το σωστό μείγμα ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και όχι κάπου αλλού».

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το προσφυγικό, για το οποίο η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως η Ευρώπη έχει ανθρωπιστική υποχρέωση να δέχεται όσους ζητούν προστασία από τη Συρία και το Ιράκ και συμπλήρωσε σε σχέση και με την Ελλάδα:

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες και είχαμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα όταν οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ κατέφθαναν μέσω του βαλκανικού διαδρόμου από την Ελλάδα: 'θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνης της να αναλάβει αυτό το καθήκον'; Θα συμπεριφερόμαστε άσχημα στους πρόσφυγες όπως είχε γίνει στην Ουγγαρία ή θα είμαστε υποχρεωμένοι για ανθρωπιστικούς λόγους να παράσχουμε προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους».