Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων η κυβέρνηση

Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων η κυβέρνηση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμό προδιαγράφεται το πολιτικό κλίμα των επόμενων ημερών, καθώς η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται διατεθειμένη να κυνηγήσει μέχρι τέλους την εξασφάλιση 200 ψήφων υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που θα τον καταστήσουν άμεσα εφαρμοστέο. Παρά το γεγονός ότι η αρχική καταμέτρηση δείχνει ότι η κυβέρνηση υπολείπεται μερικές ψήφους για την επίτευξη του στόχου, είναι ακριβώς ο μικρός αριθμός των ψήφων που λείπουν που κάνει κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα το θέμα. «Οι συσχετισμοί δεν έχουν παγιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής, καθιερωμένης στις αρχές της εβδομάδας, σύσκεψης με κυβερνητικά στελέχη. Η ανάλυση που έγινε εκεί αφορούσε τη στάση της Ν.Δ. και των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει την υπόλοιπη αντιπολίτευση με την επιλογή να επιμείνει στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος, το οποίο επί της ουσίας αδικεί όλους πλην του πρώτου.

Για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η κυβερνητική ανάλυση είναι ότι βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς ως μικρότερα κόμματα θα είχαν κάθε λόγο να υποστηρίξουν ένα σύστημα απλής αναλογικής που θα ενίσχυε την κοινοβουλευτική παρουσία τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιδιώξει να στριμώξει τις επόμενες ημέρες την ηγεσία και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με διαρκή επαναφορά και υπόμνηση του επιχειρήματος ότι η πρόταση που κατατίθεται τώρα είναι πολύ κοντά στην πρόταση που πριν από ένα χρόνο έφερε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τότε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα, με συνεχείς αναφορές στην πάγια θέση της αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής, από την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να διεμβολίσουν το Ποτάμι, όπου επίσης εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να πιεστεί ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης από τους αριστερών καταβολών βουλευτές του.

Σε αυτό το πλαίσιο και πάντοτε με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση των λίγων ψήφων που υπολείπονται για να συμπληρωθούν οι 200, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν την πιθανότητα περαιτέρω «διορθώσεων» στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε αποτελεί την κοινή συνισταμένη όσων συζητήθηκαν στον κύκλο επαφών που είχε ο κ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, «παρακολουθούμε στενά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προτάσεις και να παρέμβουμε», δηλώνουν σχετικά.

Οι άδειες

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, με την κυβέρνηση να παραμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα και να προετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της στις 24 Ιουλίου. Συζητήθηκε, επίσης, η πορεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ότι συμπληρώνει –μαζί με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση– το τρίπτυχο θεσμικών παρεμβάσεων που θα διαμορφώσουν το αποτύπωμα της παρούσας κυβέρνησης.

Και μπορεί επιθυμία του Μαξίμου να είναι η συζήτηση να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά, ωστόσο ο χρόνος πιέζει για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το μήνυμα των εταίρων είναι ότι δεν θα επιθυμούσαν επανάληψη μιας μακράς διαδικασίας και ότι προσδοκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία των τεχνικών κλιμακίων.

Πρόταση μείωσης ορίου εισόδου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Νικολόπουλος έγινε δεκτός από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και στη διάρκεια της συνάντησης έβαλε στο τραπέζι τη δική του πρόταση για μείωση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 1% από 3%. Μάλιστα, σε συνομιλητές του άφηνε να εννοηθεί ότι η πρόταση αυτή δεν απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Νικολόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή κομμάτων με τοπικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα (σχετικό θέμα έχει εγείρει ο κ. Πάνος Καμμένος για τους μουσουλμάνους της Θράκης), προτείνει να υπάρχει η πρόβλεψη για κάθε κόμμα να εξασφαλίζει το 1% όχι μόνο στην Επικράτεια, αλλά σε τουλάχιστον πέντε από τις επτά αποκεντρωμένες περιφερειακές διοικήσεις (Αττική, Μακεδονία – Θράκη, Ηπειρος – Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα, Αιγαίο, Κρήτη). Πρότεινε, επίσης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών να υπάρξει πρόβλεψη για περιορισμό των στοχευμένων μεταδημοτεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή