Τροπολογίες από Ποτάμι για bonus και ψήφο Ελλήνων εξωτερικού

Τροπολογίες από Ποτάμι για bonus και ψήφο Ελλήνων εξωτερικού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bonus υπό προϋποθέσεις, αλλά και δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, προτείνει με διπλή τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Ποτάμι. Στο ζήτημα του bonus, προτείνεται η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος και η αντικατάστασή του επί το αναλογικότερον. Η πρόταση του Ποταμιού είναι διαφορετική από εκείνη του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή bonus σε όποιο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων υπερβεί το 42%), ωστόσο έχει παρόμοια λογική, κάτι που –σε σημαντικό βαθμό– επιβεβαιώνει τη γενικά κοινή κατεύθυνση των δύο κομμάτων σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα. «Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ειλικρινείς συνεργασίες, όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας», επισημαίνουν από το Ποτάμι και προτείνουν να παραχωρείται μία έδρα μπόνους για κάθε 2%. Oπως εξηγούν, αν π.χ. το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 36%, τότε θα λάβει μπόνους 18 εδρών.

Aπό τη Σεβαστουπόλεως εξηγούν ότι το bonus δεν πρέπει να είναι σταθερό, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται αποτελεσματικότερα και οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος «ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής». Σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, αυτό το σύστημα εξασφαλίζει πολύ πιο αποτελεσματικά την κυβερνησιμότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και τις συνεργασίες, καθώς αφήνει μεγαλύτερη ελευθερία στον ψηφοφόρο «χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής».

Η δεύτερη πρόταση του Ποταμιού αφορά την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Eλληνες του εξωτερικού. Στη σχετική τροπολογία υπενθυμίζεται ότι στην τέταρτη παράγραφο του άρθρου 51 του Συντάγματος προβλέπεται ότι «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια». Από τη Σεβαστουπόλεως υπογραμμίζουν τη σχετική πρόβλεψη του συνταγματικού νομοθέτη και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, εντός της Ε.Ε., όπου οι πολίτες που κατοικούν εκτός συνόρων δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Το Ποτάμι προτείνει όσοι Eλληνες, κάτοικοι εξωτερικού, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε προξενεία ή πρεσβείες και –εν καιρώ– μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Ποτάμι ξεκίνησε εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα με την καμπάνια «Είμαι και Εγώ Εδώ» (#EimaiKaiGoEdo). Στελέχη αλλά και φίλοι του Ποταμιού από το εξωτερικό καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες που δεν ζουν εντός συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή