Μεγάλες συγκλίσεις στην Επιτροπή Διαλόγου

Μεγάλες συγκλίσεις στην Επιτροπή Διαλόγου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων θα καταγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, το περιεχόμενο του οποίου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Οι δύο βασικές πλευρές στο τραπέζι των προεργασιών για τη συγγραφή του πορίσματος (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) συμφωνούν σχεδόν σε όλες τις πτυχές που πρέπει να έχει ένα τέτοιο προγραμματικού χαρακτήρα κείμενο. Στο κείμενο θα τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από τη Βουλή με πλειοψηφία των 160 βουλευτών κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Αποτυχία εκλογής Προέδρου δεν θα οδηγεί σε κάλπες, αλλά σε παράταση της θητείας κατά ένα έτος. Θα προτείνεται, επίσης, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πενταετής θητεία για όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μείωση φορολόγησης και σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για Υγεία (6% επί του προϋπολογισμού), συντάξεις (19%) και πρόνοια (1%) η οποία θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, επιπλέον, θα λαμβάνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Στην οικονομία, το πόρισμα θα κινείται υπέρ της διατήρησης και δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την εξαγωγιμότητα των προϊόντων που θα παράγουν. Συνολικά υπάρχουν τρεις διαφωνίες: Πρώτον, περί του αν οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας θα επαναπροσδιοριστούν διά νόμου (ΠΑΣΟΚ) ή στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης (Ποτάμι-Κινήσεις), Δεύτερον, για το καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων (ως Νομικά Προσωπά Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου). Και, τρίτον, αν θα πρέπει η φορολογία εισοδήματος να είναι κλιμακωτή με χαμηλότερο πλαφόν ή όχι.

Είναι απολύτως σαφές ότι οι διαφορές είναι ήσσονος σημασίας, γι’ αυτό άλλωστε ήδη στο εσωτερικό της Δημ. Συμπαράταξης, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, υφίσταται μια συζήτηση για τον δρόμο που ανοίγει το πόρισμα. Αφενός, ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορά την ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη επικεφαλής του φορέα που ενδέχεται να κληθεί να εκφράσει αυτό το πρόγραμμα. Αφετέρου, για το πολιτικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται. Από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, γίνεται απολύτως σαφές ότι σε αυτές τις προγραμματικές θέσεις εντοπίζονται στοιχεία σύγκλισης με θέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Ν.Δ. Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι θα πυροδοτήσει γενικότερη συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση της Κεντροαριστεράς, η οποία –μοιραία– αποτελεί «ιδανικό» πιθανό εταίρο και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Στο εσωτερικό της Δημ. Συμπαράταξης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος –ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στα Ιωάννινα– διευκρίνισε ότι η ψήφος του στον εκλογικό νόμο δεν συνιστά διαφοροποίηση από τη Δημ. Συμπαράταξη, την πορεία της οποίας θα εξακολουθήσει να στηρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή