Μακρινός στόχος παραμένουν οι 200 βουλευτές για τον εκλογικό νόμο

Μακρινός στόχος παραμένουν οι 200 βουλευτές για τον εκλογικό νόμο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τυπικού χαρακτήρα υπερψήφιση χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων διατηρεί το θολό τοπίο όσον αφορά τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ, με τον στόχο των 200 που έχει ατύπως θέσει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές από τις αμέσως επόμενες εκλογές, να εξακολουθεί να μοιάζει ανέφικτος. Η Χ.Α., εμμένοντας σε τακτική με εμφανή επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, δήλωσε πως θα αποσαφηνίσει τη στάση της όταν το σχέδιο νόμου εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, δηλαδή στις 19 και 20 /7, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η Δημ. Συμπαράταξη και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, που έχει αποσαφηνίσει πως θα ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα –μεταξύ των οποίων και εκείνο για την άμεση εφαρμογή του νόμου– επί της αρχής περιορίστηκε στο «παρών», εξαιτίας της διαφωνίας του με τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή. Τούτων δοθέντων, ο έως τώρα υπολογισμός, που φέρει –στην περίπτωση θετικής ψήφου από τη Χ.Α.– 197 βουλευτές να υπερψηφίζουν, δεν άλλαξε. Ο εκ των ανεξαρτήτων Στ. Παναγούλης ξεκαθάρισε χθες πως τάσσεται κατά της κυβερνητικής πρότασης.

«Αδιαφορείτε για την κυβερνησιμότητα», τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Βορίδης. «Βλέπετε ότι αποχωρείτε και προσπαθείτε να εμποδίσετε τη Ν.Δ. να κυβερνήσει απρόσκοπτα “αύριο το πρωί”», συνέχισε. Eπανέλαβε ότι ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει με άλλον τον εκλογικό νόμο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την πλευρά της Δημ. Συμπαράταξης, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, αφού μνημόνευσε πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών πως αποδέχεται την πρόταση για διακομματική επιτροπή μελέτης όλων των σχετικών θεμάτων, κάλεσε την κυβέρνηση να «παγώσει» την τωρινή πρόταση και έπειτα από σχετική λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής και διάλογο μεταξύ των κομμάτων, δύο μήνες αργότερα να κατατεθεί νέο ν/σ. Στη συνέχεια, και αφού κατέθεσε προτάσεις για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και για ψήφο στους Ελληνες που ζουν εκτός της επικράτειας, σημείωσε πως, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αρχική της «αποσπασματική» πρόταση, στέλνει το πολιτικό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί με λογική δεύτερου κόμματος».

Ως ακόμη ένα θλιβερό επεισόδιο στην ιστορία της μεταπολίτευσης, χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ότι η παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες θα γίνεται αφού συμπληρωθεί η ηλικία των 17 ετών. Στην παράμετρο αυτή αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Καρράς (Εν. Κεντρώων).

Η λεγόμενη «2η ανάγνωση» του νομοσχεδίου, η τελευταία δηλαδή συζήτηση στην επιτροπή πριν από την εισαγωγή του στην Ολομέλεια, γίνεται σήμερα το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή