Σύγκρουση με φόντο τη Siemens

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη διαμορφώνεται μετά την απόφαση για αναβολή στη δίκη για την υπόθεση Siemens, η οποία, καθώς ο κίνδυνος παραγραφής ενισχύεται, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Η κυβερνητική ηγεσία βλέπει σκοπιμότητες και διαδικαστικούς τακτικισμούς, με συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα να κάνουν αναφορά σε «κάποιους» που «σπρώχνουν την υπόθεση σε παραγραφή» και την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της εμπλοκής και να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες. Η απόφαση για αναβολή της δίκης ελήφθη με αιτιολόγηση ότι δεν έχει μεταφρασθεί το βούλευμα για την υπόθεση. Δικαστικές πηγές, απαντώντας στην αντίδραση της κυβέρνησης, ανέφεραν ότι η μετάφραση δεν έγινε εγκαίρως και ούτε για το σύνολο των εγγράφων.

Η σύγκρουση εκδηλώθηκε χθες με ανταλλαγή διαρροών, εκτιμήσεων και αλληλοκατηγοριών για τους χειρισμούς και τις πιθανές ευθύνες. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δικαστική απόφαση, από την πλευρά της κυβέρνησης, με έκδηλη δυσαρέσκεια για τους δικαστικούς χειρισμούς, γινόταν λόγος για «διαρροή πληροφοριών ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταφράσεις». Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά σε «ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ».

Από την κυβέρνηση υιοθέτησαν εξαιρετικά υψηλούς τόνους για την υπόθεση και από το πρωθυπουργικό επιτελείο σχολίαζαν δηκτικά ότι κάποια λαθροχειρία έχει γίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί των αρμοδίων για την υπόθεση δικαστικών λειτουργών όχι απλώς δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι, αλλά σκοπίμως προβάλλονται διαδικαστικά κωλύματα, ώστε να δικαιολογηθούν καθυστερήσεις με στόχο την παραγραφή. «Θα βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος. Δεν παίζουμε με αυτά. Ολα τα “λάθη” που γίνονται, και είναι πολλά, σπρώχνουν την υπόθεση σε παραγραφή», σχολίαζε σχετικά κυβερνητική πηγή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε «παραλείψεις» κατά το παρελθόν που, όπως υπογραμμίζουν, έχουν επιτρέψει τη φυγή κατηγορουμένων και μαρτύρων στο εξωτερικό και «δείχνουν» ως υπεύθυνους πολιτικά στελέχη που θεωρούν ότι είχαν εμπλοκή με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» αλλά και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή