Τροπολογία υπέρ συνδικαλισμού στις Εν. Δυνάμεις

Τροπολογία υπέρ συνδικαλισμού στις Εν. Δυνάμεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες, ημέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο σύστημα μοριοδότησης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, βάσει του οποίου θα πραγματοποιούνται όλες οι μεταθέσεις των στρατευσίμων. Παράλληλα, υφίσταται ένα έντονο παρασκήνιο για το αν θα προωθηθούν τελικά διατάξεις που θα αφορούν την εξέλιξη των υπαξιωματικών ή των προερχόμενων από τον θεσμό των εθελοντών μακράς θητείας, κάτι το οποίο μένει να οριστικοποιηθεί. Επίσης, με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρείται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα δημιουργούνται «Επιτροπές Εξέτασης κατ’εξαίρεση Τοποθετήσεων-Μεταθέσεων» και οι στρατεύσιμοι που θα προσφεύγουν σε αυτές θα μοριοδοτούνται ως εξής: Με 100 μόρια αν έχει σημειωθεί απώλεια συγγενούς πρώτου βαθμού κατά το τελευταίο έτος πριν από την κατάταξη. Με 90 μόρια αν οι γονείς του οπλίτη-εξαρτώμενου μέλους είναι άνεργοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Με 90 μόρια θα προικοδοτούνται οι οπλίτες με άνεργη σύζυγο, ένα παιδί και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Με 80 μόρια οι οπλίτες που έχουν παιδί, σύζυγο, γονέα, ή αδελφό με αναπηρία ποσοστού 67% και πάνω. Με 70 μόρια θα προικοδοτούνται οι οπλίτες με παιδιά και με 60 μόρια τα μέλη πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας (αν τα υπόλοιπα αδέλφια του είναι τα εξαρτώμενα μέλη). Με 40 μόρια θα προικοδοτούνται οι οπλίτες μέλη πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.

Οπλίτες με άνεργες συζύγους χωρίς παιδιά θα λαμβάνουν από 30 μόρια. Οσοι στρατεύσιμοι έχουν από δύο παιδιά και πάνω, θα λαμβάνουν από 20 μόρια για κάθε παιδί. Από πέντε μόρια για κάθε αδελφό ή αδελφή του, θα λαμβάνει κάθε στρατεύσιμος που είναι μέλος οικογένειας με τρία ή περισσότερα τέκνα.

Παράλληλα, στην τροπολογία που κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται η επέκταση του συνδικαλιστικού δικαιώματος και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς. Μέσω της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα στο στράτευμα, με μόνη εξαίρεση το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο δεν παρέχεται στους στρατιωτικούς. Οι οργανώσεις αυτές θα μπορεί να ιδρύονται ανά γεωγραφική περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα και οι εκπρόσωποί τους θα απαγορεύεται να μιλούν στα ΜΜΕ ή να εκφράζονται μέσω των κοινωνικών μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή