Αφήγημα για τη μετά μνημόνιο εποχή από Μητσοτάκη

Αφήγημα για τη μετά μνημόνιο εποχή από Μητσοτάκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φτάνει μόνο η αλλαγή κυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα την επόμενη μέρα. Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα θετικό ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. και υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων για να σωθεί η χώρα. Αυτή τη βασική πεποίθηση της νέας ηγεσίας της Ν.Δ., ότι απαιτείται ένα θετικό (και τεκμηριωμένο) αφήγημα ώστε η χώρα να περάσει στη μετά το μνημόνιο και στη μετά τον λαϊκισμό εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να την επαναλάβει αύριο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στην τρίτη, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται, επίσης, να κάνει και έναν μίνι απολογισμό των πρώτων έξι μηνών της θητείας του και των πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ως πρόεδρος του κόμματος. 

Η απόφαση για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άλλωστε, λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και πριν από τις 26 Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία το Σώμα θα συζητήσει το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής όσον αφορά την εξέλιξη της ηρωικής διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησε στα capital controls, μόνο τυχαία δεν είναι. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας να αλλάξει την ατζέντα αποφεύγοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας και να επαναλάβει ότι η απλή αναλογική αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας για τον τόπο. Αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι η πρόσβαση στις άδειες πρέπει να είναι ελεύθερη.

Αν και δεν αναμένεται να επαναλάβει επιτακτικά το αίτημα για εκλογές, το οποίο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προβλέπεται να επαναλάβει την ανάγκη να απομακρυνθεί η σημερινή κυβέρνηση για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έλεγαν συνεργάτες του, θα τονίσει ότι κεντρικός στόχος της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός θετικού ρεύματος υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Παρότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί αν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα δοθεί χρόνος σε βουλευτές να κάνουν παρεμβάσεις ή ερωτήσεις, κομματικά στελέχη έλεγαν ότι η συνεδρίαση ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία εκτόνωσης βουλευτών που εξάγουν τις εκτός γραμμής απόψεις τους σε πάσης φύσεως «πρωινάδικα», «θολώνοντας» με αυτό τον τρόπο την επίσημη κομματική γραμμή.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. στρέφεται στην καθημερινότητα, είτε αυτή αφορά τα φαινόμενα βίας και ανομίας –σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Συγγρού με τους προέδρους των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας– είτε τις κινήσεις ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης («Κανένας στο περιθώριο»), είτε την οργάνωση της πρώτης Ολομέλειας (αριθμεί 900 μέλη) της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων, που θα συγκληθεί την Πέμπτη με βασικό θέμα στην ατζέντα το brain drain.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή