ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάτμηση της Β’ Αθήνας και ψήφο στους Eλληνες του εξωτερικού ζητά η Ν.Δ.

katatmisi-tis-v-amp-8217-athinas-kai-psifo-stoys-ellines-toy-exoterikoy-zita-i-n-d-2142394

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο, με την οποία προτείνει την κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρία μέρη, αλλά και την πρόβλεψη δυνατότητας ψήφου για τους έλληνες του εξωτερικού, κατέθεσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη χαοτική Β΄ Αθήνας, που έχει 1.450.000 εγγεγραμμένους εκλογείς και αναδεικνύει 44 βουλευτές, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει το χωρισμό της σε τρία μέρη,   που δεν αποκλείεται να είναι, εκ νέου, οι τρεις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει την πρόταση νόμου που κατέθεσε (αλλά ουδέποτε ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή) σχετικά με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Η πρόταση δεν αφορά ομογενείς, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τον μεγάλο αριθμό ελλήνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία, και όχι μόνον, χρόνια. Η γαλάζια πρόταση προβλέπει ότι οι έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν για το σύνολο της Επικράτειας και δεν θα συγκροτηθεί άλλη εκλογική περιφέρεια καθώς κάτι τέτοιο εγείρει και συνταγματικά κολλήματα.

Προβλέπεται, τέλος η διεξαγωγή εκλογών στις προξενικές αρχές των χωρών διαμονής των ελλήνων εκλογέων και όχι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο  Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Αττικής,  κ. Μάκης Βορίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα, τροπολογία στον εκλογικό νόμο – που συζητείται στην Επιτροπή ακόμα – με την οποία ζητά, ουσιαστικά, από την Κυβέρνηση να την αποδεχθεί, προκειμένου να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική Περιφέρεια της Β’ Αθηνών  σε τρεις επιμέρους εκλογικές Περιφέρειες. Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει – εάν συμφωνεί  και η Κυβέρνηση – ευρεία συναίνεση. Είναι σημεία τα οποία έθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι σημεία τα οποία είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν.
 
Αντιθέτως, η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση, όπως είναι το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και βεβαίως της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Εδώ, λοιπόν, φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων.
 
Η Νέα Δημοκρατία συμβάλλει θετικά, δημιουργικά, με προτάσεις που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό, για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν και όχι να διχάζουν».