«Αντεπίθεση» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

«Αντεπίθεση» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο ταυτόσημες παρεμβάσεις η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης θέλησαν χθες να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, επαναφέροντας τις δικές τους προτάσεις και υπονοώντας ότι αν ο κ. Τσίπρας τις υιοθετήσει, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα συναινέσουν στην άμεση αλλαγή του εκλογικού μοντέλου. Μάλιστα η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι σε κάθε άλλη περίπτωση «θα αναγορεύσει σε ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.», ενώ ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε στη Βουλή τρεις συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί τις απορρίπτει.

Το Ποτάμι επανέφερε την πρότασή του να υπάρχει κλιμακούμενο μπόνους στον νικητή των εκλογών, το οποίο θα διαμορφώνεται από το ποσοστό του. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση «με την προτεινόμενη τροπολογία, ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός θα παίρνει μία έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων», ενισχύοντας έτσι όχι μόνον την αυτονόητη ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας αλλά και «αποτρέποντας την ύπαρξη εξωφρενικών στρεβλώσεων», όπως αυτές που συνέβησαν το 2012 όταν η Ν.Δ. με 19% έλαβε μπόνους μεγαλύτερο από τις έδρες που πραγματικά δικαιούνταν. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε να δοθεί ψήφος στους 17άρηδες, αλλά όχι και στους 16άρηδες, όπως θα συμβεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και –κυρίως– «να δοθεί, επιτέλους, δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, σε όσους έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια», μία συνταγματική υποχρέωση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόξως κωφεύει.

Τα δύο τελευταία –ψήφος στα 17 και χορήγηση της δυνατότητας του εκλέγειν στην ομογένεια και στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό– είναι και δύο από τα αιτήματα που επανέφερε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά, μαζί με την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθήνας, πρόταση που υπενθυμίζεται ότι ήταν πάγιο αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει επιπλέον τόσο η Ν.Δ. όσο και το Ποτάμι.

Ετσι, η μόνη διαφορά στις προτάσεις της κ. Γεννηματά από τις αντίστοιχες του Ποταμιού είναι ο τρόπος χορήγησης του μπόνους. Το ΠΑΣΟΚ εισηγείται να διατηρηθεί μεν μία πριμοδότηση 25-30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα κερδίζει τις εκλογές, αλλά αυτή να χορηγείται μόνον αν ξεπεράσουν το 42% των ψήφων. Από τα συμφραζόμενα, όμως, των δύο αρχηγών είναι μάλλον προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα μπορούσαν κάλλιστα να συμφωνήσουν και σε αυτήν τη διαφορά τους, εάν η κυβέρνηση π.χ. αντιπρότεινε μία ενδιάμεση λύση που θα έκανε και τα δύο κόμματα να τη στηρίξουν με την ψήφο τους.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι και οι δύο αρχηγοί τόνισαν ξεκάθαρα χθες ότι οι εισηγήσεις τους ουδόλως σημαίνει πως ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Η μεν κ. Γεννηματά, ζητώντας ειλικρινή διάλογο για υπάρξει ευρεία συναίνεση στον νέο εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι «αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν να διατηρούν στο ακέραιο τις άγονες πολιτικές τους εμμονές και τις κυβερνητικές αυταπάτες τους αναζητώντας πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους, ας ψάξουν αλλού και σε άλλους», ο δε κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «καιροσκοπική και αποσπασματική» τη λύση που επιχειρεί να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θα καταψηφισθεί στο σύνολό της, αν ο κ. Τσίπρας δεν προβεί στις ουσιώδεις διορθώσεις που πρότεινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή