Προεργασία με ορίζοντα τη β΄ αξιολόγηση

Προεργασία με ορίζοντα τη β΄ αξιολόγηση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άτυπη έναρξη της διαδικασίας δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση η έλευση στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Αν και επισήμως στην ατζέντα της επίσκεψης και της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, τους κλυδωνισμούς του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία και την απόφαση για κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για υπέρβαση των ορίων, όσον αφορά το έλλειμμα, η προτεραιότητα της Αθήνας δείχνει να είναι διαφορετική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, η κυβέρνηση προσδοκά να διαμορφώσει από τις επαφές του κ. Μοσκοβισί μία καλή εικόνα όσον αφορά τις λεπτομέρειες της δεύτερης αξιολόγησης, τα χρονοδιαγράμματα, την ατζέντα των θεμάτων στα οποία θα επιμείνουν οι εταίροι και, κυρίως, πώς τοποθετούνται οι θεσμοί ιδιαίτερα για τα εργασιακά σε σχέση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ.

Από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την ιδιαίτερη βαρύτητα που θα έχουν τα εργασιακά, να εμπλακούν ενεργά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η Επιτροπή Εργασιακών του Ευρωκοινοβουλίου. Με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει μία καταρχήν συζήτηση για τη μορφή που μπορεί να λάβει αυτή η εμπλοκή. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη συμμετοχή των δύο διεθνών οργανισμών, καθώς θεωρεί ότι θα έχει τη συμπαράστασή τους σε μία πιο ήπια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και την υποστήριξή τους στο αίτημα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Πέραν αυτών, η ελληνική κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο με τους υπολοίπους θεσμούς, το οποίο θα θέσει απέναντι το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης και για μειώσεις στις βασικές αποδοχές. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό έγινε στην πρώτη αξιολόγηση, όταν το ΔΝΤ βρέθηκε απομονωμένο να ζητεί επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αναγνωρίζουν, βεβαίως, ότι, δεδομένης της πρόσφατης μεταρρύθμισης στα εργασιακά στη Γαλλία, οι πιέσεις που θα δεχθεί θα είναι πολύ μεγάλες και οι συμμαχίες δύσκολες.

Για την Αθήνα είναι επιτακτικό να διαμορφωθούν εγκαίρως το πλαίσιο, ο μηχανισμός και οι διαδικασίες για να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση. Οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αφορά τα μέσα Οκτωβρίου και ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά η Ε.Ε. δεν θα ήθελε μία παράταση της ελληνικής εκκρεμότητας για θέματα που για εκείνους έχουν συμφωνηθεί ήδη από πέρυσι. Στην ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Μοσκοβισί από την Αθήνα.

Ο εκλογικός νόμος

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεργασίες αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αν και δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι η συγκέντρωση 200 ψήφων υπέρ παραμένει εφικτή, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παραδέχονται ότι ο στόχος αυτός έχει απομακρυνθεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται ρεαλιστική επιδίωξη. Αλλωστε δεν φάνηκε να υπάρχει αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική αναφορά σε πιθανή αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρόκειται αύριο να μεταβεί στη Σαντορίνη για τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή